Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Modalități în viață de calmare a furiei cu reală eficiență; Cum transformăm emoțiile negative în pozitive

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Modalități în viață de calmare a furiei cu reală eficiență; Cum transformăm emoțiile negative în pozitive

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Modalități în viață de calmare a furiei cu reală eficiență; Cum transformăm emoțiile negative în pozitive

Furia sau mânia este o emoție intensă și naturală pe care oamenii o trăiesc în anumite situații. Este important să înțelegem că toată lumea poate simți furie, iar aceasta poate fi gestionată.

Putem compara furia cu focul. Am nevoie de foc? Îmi este folositor? Desigur! Am nevoie de el când prepar mâncare, am nevoie de el într-o centrală pe lemne pentru a produce căldură etc. Dar când se produce un incendiu mai îmi e folositor? Nu! Evident! Așa e și cu furia necontrolată.

Dacă cineva mă nedreptățește sau îmi calcă munca în picioare…e firesc să resimt acest sentiment. Multă lume crede că a simți furie e ceva rău și nu ar trebui. Furia este o emoție ca toate celelalte.

Hai să vedem ce strategii avem pentru a face față stărilor de furie:

Identifică cauzele furiei:
Încearcă să identifici ce anume te face să te simți furios(ă). E importantant să înțeleg sursa furiei mele. Acest fapt te poate ajuta să lucrezi într-un mod eficace pentru a o controla.

Respirație profundă și relaxare:
Atunci când simți că furia începe să te copleșească, oprește-te pentru câteva momente și concentrează-te asupra respirației tale. Am mai vorbit despre asta. Încearcă imediat să-ți îndrepți atenția spre respirație. Orice gând ce încearcă să te invadeze îl observi doar și te întorci la respirație. Inspiră profund și expiră încet. Acest lucru ajută la calmarea sistemului nervos și te poate ajuta să te relaxezi.

Ieși din situația tensionată:
Dacă poți, îndepărtează-te puțin de situația care te face să fii furios(ă). O pauză poate oferi timpul necesar pentru a-ți liniști gândurile și emoțiile. De multe ori le spun oamenilor când ajung să se certe: “ IEȘI DIN SITUAȚI! La propriu. Părăsește “ locul faptei”.

Așează-te pe spate în pat: Nu te ridica. Ai să constați că nu te poți înfuria sau cel puțin nu escaladezi  ”incendiul”. Fă o plimbare: Afară concentrează-te pe obiectele din exterior. ”Ieși din cap!”. Privește oamenii, uită-te la natură. Dacă vin gândurile cu ”ce-o să-i fac, cum o să-l pun la punct, cum a putut face asta, lasă că-i arăt eu” etc., doar observă-te. Sunt doar gânduri. Ele vin oricum. Nu gândurile acestea rendom îți fac rău, ci fatul că ”începi să-ți gândești gândurile”. Asta îți face rău. Aici ești responsabil dacă le lași să-și facă cuib în cap sau nu. Sunt precum ciorile ce se adună pe câmp când se seamănă grâul. Alungă-le! Dă cu mâna! Să vă fac o imagine mai plastică. Imaginați-vă că vin și adună crengi în capul vostru și voi vedeți asta. Adună până își fac cuib și apoi începeți să vă plângeți că trebuie să vă plimbați cu el la serviciu, la cumpărături, dormiți cu el în pat etc. E un discomfort imens. Bun!!!! De le le-ați lăsat să-și facă cuib?????

Evită reacții impulsive: În momentul furiei, este ușor să ai reacții impulsive pe care să le regreți mai târziu. Încearcă să-ți controlezi impulsurile și să iei o pauză înainte de a reacționa. Gândește în avans. Dacă fac cutare lucru asta va contribui la îmbunătățirea situației? Oare mai târziu o sa regret? Oare ceea ce-mi vine să fac nu o va îndeparta pe fiica mea, soția mea? Din ce rol acționez acum? De adult sau sunt un infantil? La ce vârstă reacționează necontrolat o persoană? Câți ani am? Cum altfel pot pune problema diferit? Vedeți, sunt o mulțime de lucruri pe care mi le pot adresa înainte de a reacționa precum un copil în lanul de biscuiți că nu făcut, zis, reacționat ceilalți doar pentru că așa vreau eu.

Gândește pozitiv: Adesea, gândurile negative pot alimenta furia. Încearcă să gândești la aspectele pozitive ale situației sau să-ți amintești de lucrurile bune din viața ta.

Comunică eficient: Încurajează dialogul deschis și calm cu cei implicați în situația de furie. Vorbește despre sentimentele tale și ascultă și perspectiva celorlalți. A asculta înseamnă să AUZI chiar dacă nu ești de acord. Nu-i concurs de orgolii.

Caută metode de eliberare a tensiunii: Exercițiile fizice, ca alergarea sau mersul pe bicicletă, pot ajuta la eliberarea tensiunii acumulate.
Găsește activități de relaxare: Găsește activități care te relaxează și te fac să te simți bine, cum ar fi cititul, pictura, ascultatul de muzică sau meditația.

Recunoaște că nu poți controla totul: Există situații în viață pe care nu le poți controla. Acceptarea acestui lucru și focalizarea pe ceea ce poți controla poate ajuta să reduci furia.

Caută ajutor profesional: Dacă furia ta devine dificil de controlat sau afectează relațiile și viața ta în general, consideră să consulți un specialist în sănătate mentală pentru a primi sprijin și sfaturi suplimentare.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Răsfățul în viața unui copil poate dăuna grav sănătății viitorului adult; Câteva efecte și sfaturi vitale


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu