Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - 1 oră în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 4 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 5 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 5 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 6 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 7 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 8 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 9 ore în urmă
Galeria Hollósy din cadrul Coloniei Pictorilor Baia Mare găzduiește cinci expoziții personale, care pot fi vizitate până la finalul lunii - 11 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Orașul de altădată
Vechea gară a Băii Mari se afla cam pe unde e magazinul Maramureș. Trenurile soseau din Vechiul Imperiu cu potentații de pe la Viena ori Budapesta. Curioșii stăteau pe peron și admirau ținutele doamnelor și sobrietatea domnilor. La capat de peron asteptau trasurile – taxi. Erau sapte la numar. Taximetriștii acelor vremuri trăiau din transportul călătorilor până-n Centrul Vechi – la Hotelul orașului. Aveau aprobări și legitimații eliberate de Primar. Posturile astea erau râvnite. Dispărea un “taximetrist” al vremurilor vechi și se pornea bătălia pentru ocuparea postului.
Caii și trăsurile aveau farmecul lor. Orașul asijderea. Căruțașii circulau în zona pieței, trăsurile-taxi aveau dreptul de a opri la intrarea în hotel. Afaceri cu aur, monetăria și stațiunea turistică, iată suficiente atracții pentru orice călator ajuns cu trenul în oraș. Ajungeau în Baia Mare și solitarii imperiului. Căutătorii de atracții sexuale. Orașul avea case de toleranță, un regulament de funcționare a lor și medici specializați. Un soi de turism sexual legal – cu fete frumoase pentru budapestani și vienezi. Sub Dealul Florilor era fojgăială de turiști – fiecare cu ținta lui. De la recuperarea sănătății și până la fanteziile sexuale.
Ce-i drept, în oraș și-n Baia Sprie casele de toleranță erau de lux și populare. Pentru turiști și pentru minerii locului. Patimi și dureri, artă și suferință – trecut-au prin orașul acesta care n-a rămas străin la nimic din ce era omenesc. Dramele și fericirea, urcușul și coborâșul unor familii emblematice și câte și mai câte nu s-au născut în oraș, intrând pe ușa din față a istoriei. Baia Mare și farmecul trecutului iată ce ne-a rămas astăzi. Un oraș de căutat prin arhive. Și dacă te gândești la versurile unui poet poți concluziona simplu și adevărat: “La trecutul mare/ Mare viitor!”. Doar prezentul stă mai prost!
Marian ILEA
Citește și
Editorialul de miercuri: La Coștiui timpul nu mai are răbdare