Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Slăbiciunile din viață și influența asupra noastră, câteva sfaturi esențiale; Cum le recunoaștem și cum acționăm

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Slăbiciunile din viață și influența asupra noastră, câteva sfaturi esențiale; Cum le recunoaștem și cum acționăm

Cum ne recunoaștem slăbiciunile?

Cu toții avem părți slabe, multe din ele fac parte din biologia noastră. Uite, spre exemplu, suntem sensibili când ne e foame, sete, când suntem obosiți, când ne lipsește odihna, suntem sensibili la stres, la emotivitate. Toate acestea uneori ne pot împinge spre reacții instinctive, în defavoarea rațiunii, iar acest aspect ne poate încurca fantastic în momentele decisive ale vieții.

Unele din slăbiciunile noastre nu sunt din natura noastră umană. Ele sunt fix rezultatul obișnuințelor cărora ne lăsăm pradă, exact cum un obiect se lasă ”pradă” gravitației. Iată câteva exemple: a acționa doar din impuls, a nu face lucruri doar din frică, a vedea lucrurile numai dintr-o parte (doar părerea ta contează, doar unghiul din care privești tu e bun etc.), a face mai puțin decât ești în stare, a crede că e suficient doar să ai talent refuzând să înțelegi că munca bate talentul etc.

Formula eșecului este direct proporțională cu suma faptelor repetate în mod constant.

Oricare ar fi cauza, dacă nu învățăm să le controlăm, devin automate.

Iată câțiva pași detaliați pentru a-ți recunoaște și controla slăbiciunile:

Cum putem controla slăbiciunile noastre?

Facem voința mai puternică și luăm măsuri preventive. Aceste măsuri de prevenție ne pot ajuta atunci când nu reușim să le venim slăbiciunilor de hac prin voință.

Fii sincer cu tine: Ia-ți timp să te gândești la domeniile în care simți că ai probleme sau la care ai întâmpinat dificultăți în trecut. Observă care sunt acele aspecte care te împiedică să atingi obiectivele sau să te simți împlinit.

Cere feedback din exterior, de la prieteni, colegi sau oameni de încredere de încredere, experți în domeniul în care vrei să te dezvolți. Aceștia pot oferi o perspectivă din exterior și pot identifica slăbiciuni pe care poate nu le-ai observat singur.

Identifică modelele de comportament sau gândire care au condus la erori sau eșecuri repetate în trecut. Analiza aceasta este foarte importantă. Conștientizarea și asumarea responsabilității proprii e esențială. Ce modele exista ce-ți subminează succesul tău în anumite situații? Fii sincer cu tine. Ce a stat în controlul tău și nu ți-ai asumat?

Identifică competențele necesare pentru succes în domeniul tău și evaluează-ți nivelul de aptitudini în fiecare zi. Asta îți arată unde te situezi, puncte slabe, puncte forte.

După ce ai identificat slăbiciunile, fă-ți un plan de acțiune pentru a le lua pas cu pas. Începe prin a face prioritate acele slăbiciuni care au cel mai mare impact asupra obiectivelor tale și să găsești soluții concrete de a le îmbunătăți.

Dezvoltă-te continuu. Fii deschis la dezvoltarea personală continuă. Fă cursuri de formare, citește cărți sau urmărește resurse online, îmbunătățești abilitățile și cunoștințele.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Stresul în viață, cum reușim să facem față, sfaturi esențiale; Gestionarea problemelor la locul de muncă


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu