2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 1 oră în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 1 oră în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 2 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 3 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 3 ore în urmă
Ce spectacole puteți vedea la Teatrul Muncipal Baia Mare în acest weekend - 4 ore în urmă
Se fac înscrieri pentru Festivalul național-concurs „Comori Săliștene” - 4 ore în urmă
În „Satul Copilăriei” din Desești se construiește un Centru de zi pentru vârstnici, cu activități de recuperare medicală - 4 ore în urmă
Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - în urmă
Mierea, gemurile și laptele, în atenția autorităților. Ce modificări vor apărea la comercializare
Autoritățile vor etichetare și informații despre compoziția mierii și a fructelor conservate mai clare și mai precise. DE asemenea, pentru sucuri de fructe se cer mai multe infromații. Scopul este acela de a evita informațiile înșelătoare de pe etichete, care induc în eroare cumpărătorul, făcându-l să creadă că achiziționează un produs natural, când în realitate, produsul conține chimicale. Noile reglementări au fost adoptate recent la nivel european, iar în curând vor fi oficializate, fiind aplicabile în întreaga Uniune Europeană.
Documentul prevede o serie de modificări ale standardelor de comercializare existente pentru miere, sucuri de fructe, gemuri și lapte, care vor avea ca rezultat o mai mare transparență în ceea ce privește producția lor și o calitate mai bună a acestor produse pentru consumatori.
Miere
În cazul mierii, acordul prevede indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru amestecurile de miere, fără posibilitatea de a folosi mențiuni generice precum „UE” sau „non-UE”. Acest lucru va permite consumatorilor să știe exact din ce țară provine mierea pe care o cumpără.
De asemenea, acordul prevede introducerea de metode armonizate de analiză pentru a oferi o mai bună informare a consumatorilor cu privire la originea mierii din amestecuri. Statele membre pot decide că, pentru mierea introdusă pe piață pe teritoriul lor, este permisă doar indicarea procentului celor mai mari patru cote, în cazul în care aceste țări reprezintă mai mult de 50% din amestec.
Suc de fructe
Se introduc trei categorii de sucuri de fructe, și anume „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr”, „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat” și „sucul concentrat de fructe cu conținut redus de zahăr” pentru a răspunde cererii tot mai mari de produse cu conținut redus de zahăr.
Datorită noilor standarde, mențiunea „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural” va putea fi utilizată pe etichetă. Acest lucru este menit să îmbunătățească informarea consumatorilor, deoarece adesea consumatorii nu cunosc diferența dintre sucurile de fructe (care, prin definiție, nu pot conține adaos de zaharuri) și nectarurile de fructe.
Gemuri
În ceea ce privește gemurile, acordul prevede creșterea conținutului minim de fructe de la 350 la 450 de grame per kilogram, rezervat acum numai pentru gemurile de calitate superioară. Acest lucru va duce la o îmbunătățire a calității acestei categorii de produse, dar și la o reducere a conținutului de zahăr adăugat. De asemenea, se prevede posibilitatea autorizării utilizării termenului „marmeladă” ca sinonim pentru „gem”.
Lapte
În cazul laptelui, se prevede eliminarea distincției dintre laptele „evaporat” și cel „condensat”. Acest lucru va simplifica etichetarea și va facilita comerțul cu lapte între statele membre ale UE. Mai mult, acordul prevede autorizarea laptelui deshidratat fără lactoză, oferind consumatorilor cu intoleranță la lactoză o opțiune mai largă de produse lactate, scrie avocatnet.ro.
Directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Noile măsuri vor fi aplicabile în întreaga Uniune Europeană după doi ani.