Ansamblul Folcloric „Coconii Maramureșului” a luat premiul III la Festivalul Internațional de folclor Skopje 2024 - 1 oră în urmă
Nadia Comăneci, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris; Românca a dus torța alături de Nadal și Serena Williams - 1 oră în urmă
208 șefi de promoție din Maramureș au fost răsplătiți pentru rezultatele deosebite - 13 ore în urmă
Cum să îmbunătățești calitatea sunetului unui instrument muzical second hand? - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Cu cât devii mai conștient de ceea ce gândești, cu atât este mai ușor să te separi de gândurile tale” - 16 ore în urmă
Vor avea loc zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea Rohia; Se împlinesc 60 de ani de la eliberarea din închisoare a marelui Nicolae Steinhardt - 17 ore în urmă
Impresiile artiștilor Taberei de creație de la Ardud, la vizitarea Muzeului Memorial Gheza Vida - 18 ore în urmă
Ne mai despart câteva ore de la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris - în urmă
PS Iustin: „Îi purtăm în suflet pe bătrânii noștri care sunt memoria vie a familiei, a comunității, a neamului. Ei sunt o istorie, o carte deschisă” - în urmă
Copiii din Vișeu de Sus au pornit într-o aventură tradițională - în urmă
Mierea, gemurile și laptele, în atenția autorităților. Ce modificări vor apărea la comercializare
Autoritățile vor etichetare și informații despre compoziția mierii și a fructelor conservate mai clare și mai precise. DE asemenea, pentru sucuri de fructe se cer mai multe infromații. Scopul este acela de a evita informațiile înșelătoare de pe etichete, care induc în eroare cumpărătorul, făcându-l să creadă că achiziționează un produs natural, când în realitate, produsul conține chimicale. Noile reglementări au fost adoptate recent la nivel european, iar în curând vor fi oficializate, fiind aplicabile în întreaga Uniune Europeană.
Documentul prevede o serie de modificări ale standardelor de comercializare existente pentru miere, sucuri de fructe, gemuri și lapte, care vor avea ca rezultat o mai mare transparență în ceea ce privește producția lor și o calitate mai bună a acestor produse pentru consumatori.
Miere
În cazul mierii, acordul prevede indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru amestecurile de miere, fără posibilitatea de a folosi mențiuni generice precum „UE” sau „non-UE”. Acest lucru va permite consumatorilor să știe exact din ce țară provine mierea pe care o cumpără.
De asemenea, acordul prevede introducerea de metode armonizate de analiză pentru a oferi o mai bună informare a consumatorilor cu privire la originea mierii din amestecuri. Statele membre pot decide că, pentru mierea introdusă pe piață pe teritoriul lor, este permisă doar indicarea procentului celor mai mari patru cote, în cazul în care aceste țări reprezintă mai mult de 50% din amestec.
Suc de fructe
Se introduc trei categorii de sucuri de fructe, și anume „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr”, „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat” și „sucul concentrat de fructe cu conținut redus de zahăr” pentru a răspunde cererii tot mai mari de produse cu conținut redus de zahăr.
Datorită noilor standarde, mențiunea „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural” va putea fi utilizată pe etichetă. Acest lucru este menit să îmbunătățească informarea consumatorilor, deoarece adesea consumatorii nu cunosc diferența dintre sucurile de fructe (care, prin definiție, nu pot conține adaos de zaharuri) și nectarurile de fructe.
Gemuri
În ceea ce privește gemurile, acordul prevede creșterea conținutului minim de fructe de la 350 la 450 de grame per kilogram, rezervat acum numai pentru gemurile de calitate superioară. Acest lucru va duce la o îmbunătățire a calității acestei categorii de produse, dar și la o reducere a conținutului de zahăr adăugat. De asemenea, se prevede posibilitatea autorizării utilizării termenului „marmeladă” ca sinonim pentru „gem”.
Lapte
În cazul laptelui, se prevede eliminarea distincției dintre laptele „evaporat” și cel „condensat”. Acest lucru va simplifica etichetarea și va facilita comerțul cu lapte între statele membre ale UE. Mai mult, acordul prevede autorizarea laptelui deshidratat fără lactoză, oferind consumatorilor cu intoleranță la lactoză o opțiune mai largă de produse lactate, scrie avocatnet.ro.
Directiva va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Noile măsuri vor fi aplicabile în întreaga Uniune Europeană după doi ani.