Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Răsfățul în viața unui copil poate dăuna grav sănătății viitorului adult; Câteva efecte și sfaturi vitale

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Răsfățul în viața unui copil poate dăuna grav sănătății viitorului adult; Câteva efecte și sfaturi vitale

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Răsfățul în viața unui copil poate dăuna grav sănătății viitorului adult; Câteva efecte și sfaturi vitale

Răsfățul poate avea consecințe negative asupra copiilor, deoarece poate conduce la probleme în a dezvolta abilități importante și comportamente adecvate.

Ce pot genera consecințele negative ale rasfățului și ce putem face pentru a preveni aceste efecte:

Nu mai au abilitatea de autocontrol: Copiii răsfățați pot dezvolta o lipsă de autocontrol, ei obișnuiesc să obțină tot ce doresc fără a aștepta sau a face eforturi. Dacă li se oferă totul pe tavă, acest mod de relaționare poate duce la probleme mai târziu în viață, deoarece capacitatea de a amâna recompensa și de a face față frustrărilor este esențială pentru succesul pe termen lung. Amintiți-vă testul bezelei, dacă nu știți despre el, căutați informații să vedeți pe termen lung Nu mai au empatie și nici înțelegere față de alte persoane. Copiii care sunt răsfățați excesiv pot deveni egocentrici și să aibă dificultăți în a înțelege sau a empatiza cu nevoile și sentimentele altora. Pur și simplu, nu le pasă. Astfel, pot avea dificultăți în formarea relațiilor sociale sănătoase și în colaborarea cu alți copii sau adulți. Uneori sunt respinși pentru acest fapt. Cui îi place un răzgâiat ”fițos și plin de fumuri”?

Devin dependenți de recompensele din exterioare: Răsfățul constant prin recompense materiale poate duce la dependența copiilor de aceste recompense externe pentru a-și menține motivația. Cea mai importanta ”motivație” este cea interioară. Controlul să fie in interior, nu in exterior. Acest lucru poate afecta dezvoltarea motivației intrinseci și a spiritului de inițiativă. Nu mai sunt curioși de nimic. De ce ar depune efort pentru ceva când mi se oferă pur și simplu. ”Toți trebuie sa mi se supună”!

Habar n-au ce e aia responsabilite, caracter: Dacă copiii sunt răsfățați în a-și asuma responsabilități și sarcini adecvate vârstei lor, pot dezvolta un sentiment de neputință și incapacitate de a se descurca cu provocările vieții.

Dezvoltarea problemelor de comportament: Copiii răsfățați pot manifesta comportamente neadecvate și capricii atunci când nu li se acordă ceea ce doresc. Pe un copil mic îl mai controlați cumva, la 18 ani, ce-o să faceți? De asemenea, pot avea dificultăți în a respecta regulile și limitele impuse de părinți sau profesori. Ori societatea e bazată pe regului. Daca de mic nu le-a respectat….

Pentru a preveni rasfățul excesiv și pentru a promova o dezvoltare sănătoasă a copiilor, este important să luăm în considerare următoarele măsuri:

Impuneți reguli și limite clare și precise: Acestea sa fie corespunzătoare vârstei copilului și asigurați-vă că acestea sunt respectate în mod consecvent. Nu exagerați cu pedepse pe “ 3 luni”. Copiii au nevoie de structură pentru a învăța să se autocontroleze și să se dezvolte armonios. Plus, dacă tu ca adult nu respecți reguli, nu te astepta sa o facă copilul. Puterea exemplului e mai mare de ât ceea ce îi spuneti declarativ.

Încurajați copiii să își dezvolte abilitățile și talente prin efort, în loc să ofere recompense materiale excesive: Aud de multe ori ”- Dacă iei notă mare la x test… îți cumpăr jocul ăla pe calculator”! Serios? Lăudați-i pentru eforturile lor și oferiți-le posibilitatea de a învăța din consecințele acțiunilor lor.

Încurajați responsabilitatea: Implicați copiii în sarcini și responsabilități adecvate vârstei lor, astfel încât să învețe să se descurce și să aibă un sentiment de încredere în abilitățile lor.

Fii un model pozitiv: Fiți un exemplu pozitiv pentru copii în ceea ce privește autocontrolul, empatia și responsabilitatea. Comportamentul vostru ca părinți are un impact semnificativ asupra dezvoltării lor.

Oferiți dragoste și atenție adecvate: Este important să îi arătați copilului vostru afecțiune și iubire, dar să o faceți într-un mod echilibrat, astfel încât să nu se creeze așteptări nerealiste. Fatul de a îmbrățișa și a fi alături de el nu inseamnă răsfăț. A fi nu e egal cu a face.

În general, este esențial să găsim un echilibru între a-i oferi copilului nostru dragoste și sprijin și a-i oferi oportunități de învățare și dezvoltare a abilităților necesare pentru a reuși în viață. Familia e mediul unde se dezvoltă copiii. Este cel mai important instrument de interacțiune dintre copil și mediul social. În primii ani de viață se dezvoltă conștiința de sine, ceea ce pe viitor va avea impact în integrarea în societate. PRIMUL MODEL COMPORTAMENTAL ȘI PRIMA AUTORITATE IMPORTANTĂ ÎN RELAȚIILE INTERUMANE, SOCIALE ESTE DATĂ DE PĂRINȚI!!!!

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Importanța în viață a relației pe care o dezvoltă bebelușul cu părinții; Idei pentru creșterea armonioasă


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu