Trei adolescenți au inventat un frigider care funcționează fără electricitate - 3 ore în urmă
Prognoză ANM: Cum stăm cu vremea în Maramureș în următoarele două săptămâni - 6 ore în urmă
Atelierele copiilor la Muzeul Satului Maramureșean - 6 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: De la Emaus, înspre Ierusalim; de la biserică, spre casă! - 7 ore în urmă
De paște, ciocolata a fost mai scumpă ca niciodată - 7 ore în urmă
Bisericile din Maramureș au fost neîncăpătoare în aceste zile ale Praznicului Învierii Domnului - 7 ore în urmă
„Ce ești mândruț supărat”: Doi tineri talentați – Iulia Hotea și Răzvan Cizmar – au lansat un frumos proiect muzical - 7 ore în urmă
Andreea Ghițiu şi Gabriela Ardusătan au lansat „Danțu’ coşercilor” - 8 ore în urmă
Deți Iuga este imaginea evenimentului „MândrIE maramureșeană 2025” - 8 ore în urmă
Concert cu Nora Deneș, Călin Ionce și Dan Secheli - 8 ore în urmă
Noi reguli pentru cei care obțin venituri din chirii
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent un nou ghid pentru persoanele car realizează venituri din închirierea unor bunuri mobile și imobile din patrimoniul personal. De asemenea, au fost făcute publice noile taxe și impozite pe care aceștia trebuie să le achite statului.
Potrivit noului Ghid, cei care obțin venituri din chirii trebuie să înregistreze contractul de închiriere în termen de 30 de zile de la încheirea lui.
Principalele prevederi ale Ghidului fiscal pentru anul 2024
- În cazul persoanelor fizice care închiriază altor persoane fizice, venitul net se stabilește prin deducerea unei cote de 20% din venitul brut pentru cheltuieli, iar impozitul este de 10% aplicat pe venitul net;
• Pentru persoanele fizice care închiriază persoanelor juridice, venitul brut include cheltuielile suportate de chiriaș, iar impozitul este reținut și declarat de plătitor.
Dacă veniturile anuale estimate sunt cel puțin egale cu 6 salarii minime brute pe țară, contribuabilii datorează CASS. Impozitele și contribuțiile pot fi plătite prin card bancar, virament bancar sau mandat poștal.
Anumite operațiuni de închiriere sunt scutite de TVA, dar există opțiunea de a opta pentru taxare, care trebuie notificată autorităților fiscale. Nedepunerea declarațiilor fiscale poate fi sancționată cu amenzi ce pot varia între 50 și 500 lei.