Share
Pașapoartele simple temporare vor dispărea, potrivit unui proiect de lege

Pașapoartele simple temporare vor dispărea, potrivit unui proiect de lege

Legslația privind regimul liberei circulații se va modifica în curând, potrivit unui proiect de lege aflat în așteptare la Camera Deputaților. Documentul restricționează obținerea pașapoartelor simple temporare, care vor fi eliberate numai în cazuri excepționale și urgente. În plus, datele biometrice și datele cetățenilor români vor fi preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, dar vor putea fi utilizate atât pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cât și pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărții electronice de identitate, facilitând procesul de obținere a acestor documente pentru cetățenii români din străinătate. Părinții vor fi responsabili pentru păstrarea pașapoartelor minorilor.

Călătorie cu actul de identitate

Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea procesului de eliberare a pașapoartelor românești, aliniat la standardele europene și internaționale.

Modificările propuse prin acest proiect de lege se referă la cartea de identitate și cartea electronică de identitate, care vor constitui documente de călătorie în străinătate pentru statele membre UE și cele care le recunosc ca atare. De asemenea, pașaportul simplu temporar va fi eliberat în termen de trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie votat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu