Share
Orhideele de la Băiuț – frumusețile „exotice” de la Capătul lumii

Orhideele de la Băiuț – frumusețile „exotice” de la Capătul lumii

Orhideele au fascinat dintotdeauna oamenii prin frumusețea și gingășia florilor. Majoritatea asociază aceste plante cu imagini exotice din jungla pădurilor tropicale.

Într-adevăr, orhideele din acea zonă au florile mult mai mari ca dimensiune și o variatate mare de specii fiind mult mai atractive ochiului uman.

De asemenea, multă lume le asociază ca fiind plante parazite, deoarece le vedem adesea cocoțate pe tulpinile arborilor din pădurile dese unde acestea cresc.

Ele de fapt nu sunt parazite, ci epifite, adică se folosesc de alte plante dar doar ca și suport pentru a ajunge mai ușor la lumină sau la resursele minerale fără să consume din rezervele plantei pe care acestea se fixează.

Orhideele le întâlnim și în zonele temperate, așa cum este și cazul țării noastre, dar nu sunt de dimensiuni atât de mari și atât de divers colorate, astfel încât oamenii sau le confundă cu sprecii obișnuite sau chiar le trec cu vederea.

Dar dacă ne vom opri asupra lor și le vom studia mai cu atenție vom întâlni o lume fascinantă în miniatură, cu desene, culori și parfumuri poate chiar mai interesante decât cele din junglele îndepărtate.

O zonă cu foarte multe specii de orhidee sălbatice sau spontane este Băiuțul. Desigur mulți se vor întreba de ce și ce este atât de special la Băiuț încât aceste plante pe care mulți le consideră exotice aici ele de fapt se simt acasă.

În primul rând, umiditatea. Se știe că zona Băiuț-Cavnic este un pol al precipitaților din România. Atmosfera foarte umedă conferă un mediu prielnic creșterii lor. Nu doar umiditatea atmosferică este importantă ci și a solului. Pe creasta montană ce pornește de pe Muntele Sdârcea Mare-Prislop-Văratec-Scărișoara se află una din cele mai mari concentrări de turbării oligotrofe și eutrofe un mediu prielnic pentru habitatul orhideelor.

Dar nu numai acolo. Le întâlnim în tot perimetrul comunei prin pășuni, pe lângă izvoare sau prin pădurile dese de fag sau molid.

Voi încerca o înșiruire a specilor de orhidee care cresc în perimetrul comunei Băiuț cu rugămintea și recomandarea ca cei care le vor întâlni în plimbările lor să se mulțumescă cu o fotografie a lor fără să le rupă.

Plantele sălbatice își au locul lor în natură și trebuie să le protejăm pentru ca și generațile viitoare să se poată bucura de ele.

Cea mai răspândită specie de orhidee este Dacthylorhiza maculata sau Poroinic care crește în zonele mlăștinoase. Se recunoaște ușor după petele maronii de pe frunze.

Dactylorhiza maculata – Poroinic

Florile au desen foarte frumos, iar culoarea lor merge de la un roz deschis până la un roșu purpuriu.

O altă specie care o întâlnim pe pajiștile din zona Poiana Botizii este Untul vacii (Anacamptis morio) care iubește zonele mai calcaroase și climă mai blândă.

Anacamptis mori – Untul vacii

Pe Muntele Sdărcea Mare întâlnim o specie de orhidee de dimensiuni mai mari li anume Cephalantera longifolia. Este o specie rară și care apare când temperatura atmosferică trece de 30 de grade, lucru mai rar întânit în zona Băiuț.

 

Cephalantera longifolia – Iarba de junghiuri

În pădurile de pe Valea Strâmbului întâlnim o specie de orhidee foarte interesantă, dar din păcate nu foarte atractivă din punct de vedere estetic.

Este vorba de Neottia nidius-avis.

Neottia nidus-avis – Buhai

Pe Valea Tocilei întâlnim o specie rară de orhidee care a stârnit multe controverse între botaniști dacă ea există sau nu în această zonă.

Este vorba de specia Orchis palustris, o orhidee extrem de frumoasă și care iubește umiditatea crescută de pe această vale.

Ochis palustris

O altă specie din genul Orchis este Orchis sambucina, denumirea latină provenind de la cea a socului deoarece florile au un parfum pronunțat de soc.

Frumusețea speciei constă în variabilitatea culorilor, crescând alături exemplare cu flori galbene lângă altele roșii. Specia crește spontan în grădinile oamenilor din Băiuț apărând după topirea zăpezilor.

Orchis sambucina – Bozior

În Măgura Tocilei, o adevărată grădină botanică spontană unde întâlnim renumitul crin portocaliu vom găsi o orhidee foarte interesantă cu florile adunate sub forma unui glob de culoare purpurie (Traunsteiniera globosa).

Traunsteinera globosa

În Poiana Preluca Bobului crește altă specie de orhidee rară și anume Orchis militaris, mai precis în mlaștina eutrofă care se găsește acolo.

Orchis militaris

Pe dealul Dancoș din Băiuț crește frumoasa orhidee Gymnadenia conopsea. Din păcate, delicatele flori degajă un miros neplăcut dar care le diferențiază de alte specii asemănătoare.

Gymnadenia conopsea

La final am lăsat „frișca de pe tort” și anume Papucul doamnei (Cipripedium calceolus), un fel de regină a orhideelor din România, specie ocrotită de lege și care crește în partea nordică a comunei. Din rațiuni de protecție a ei nu vom dezvălui locația exactă unde crește.

Cipripedium calceolus – Papucul doamnei

Pe lângă aceste 10 specii enumerate aici suntem convinși că mai există și altele apaținând familiei orhideelor care cresc la Băiuț și care fac din această zonă un punct de atracție pentru pasionații de științele naturii și nu numai.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

 

Citește și

Mișcarea teatrală de la Băiuț – scena de La capătul lumii


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu