Share
Cum se văd în ochii unui tânăr primele semne ale consumului de droguri. Sfaturi pentru părinți și profesori

Cum se văd în ochii unui tânăr primele semne ale consumului de droguri. Sfaturi pentru părinți și profesori

O campanie a Inspectoratului Școlar Județean Maramureș vine cu sfaturi importante pentru părinți și profesori despre cum pot identifica primele semne ale consumului de droguri la adolescenți. În șapte videoclipur scurte realizate în cadrul campaniei „Protejează inocența copilăriei” sunt prezentate cele mai importante semmne care apar la consumatorii de stupefiante. Videoclipirile sunt realizate împreună cu Răzvan Dragu, un fost consumator de droguri reablitat, care a trecut de cealaltă parte a baricadei și acum duce o luptă continuă împtriva substanțelor care distrug vieți.

El vorbește despre semne precum ochii roșii sau cu pupilele dilatate, renunțarea la hobby-uri, evitarea petrecerii timpului în familie, evitarea contactului vizual etc.

Primele semne sunt vizibile

În primul episod părinții sunt sfătuiți să urmărească ochii copiilor lor, care pot fi dilatați, roșii sau cu cearcăne. În episodul  al doilea, este explicat de ce părinții trebuie să fie atenți la modificarea greutății corporale. Apoi, evitarea timpului petrecut în familie este un semn al începerii consumului de droguri și e prezentat în episodul 3. Plictiseala și indiferența cronică sunt un alt semn de începere a consumului de droguri.

„Drogurile de orice fel îți dau o stare nenaturală (…) Unele sunt sedative și te calmează, altele sunt euforice. Nu e natural să nu ai nicio grijă, la nici o vârstă. Cele euforice dau acele senzații maxime. În momentul în care dispare efectul drogurilor, lumea e gri, normală. Când o persoană iese de sub efectul drogurilor intră în zona gri, nu o să-l mai mulțumeacă nimic. Creierul s-a obișnuit cu pace sau euforie. Aici apare plictiseala”, spune Răzvan Dragu.

Elemente care îl dau de gol pe consumator

În alt episod este explicat de ce renunțarea la hobby-uri poate fi un semn de început de consum de droguri. „Dacă o persoană începe să renunțe la fotbal cu băieții, la suc cu fetele, dacă absentează de la scoală, brusc, ne putem întreba ce face acum în acel timp pe care și-l petrecea cu hobby-urile înainte”, spune fostul consumator de droguri.

El explică apoi cum ajung din conumatori în mici infractori, ar în episodul al șaptelea  Răzvan Dragu le dă sfaturi părinților cum să discute cu copiii lor despre droguri, subliniind că trebuie să fie atenți și vigilenți, chiar dacă au încredere în copii.

„Aș deschide un subiect cu el, despre droguri în general, să nu se simtă căutat. (…) În momentul în care neagă scurt, blochează subiectul și îl schimbă imediat, probabil a început să consume. Dacă neagă consumul dar e dispus să continue discuția cu mine, acolo aș avea încredere că nu consumă. (…) O prietena mi-a zis, să nu mai încurajez lumea că dacă are relație bună cu copilul său, înseamnă că nu va consuma. Nu e nici o garanție că dacă ai o relație bună cu copilul tău, nu se va droga. Dar datorită acelei relații, a venit la mine când nu a mai putut. Și asta l-a salvat”, a spus Răzvan Dragu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu