Vremea exactă în Maramureș, sâmbătă, 2 decembrie - 3 ore în urmă
Doliu în comunitatea vișeuană: Reputatul doctor Constantin Lazu a trecute la cele veșnice - 3 ore în urmă
Prichindeii sunt invitați mâine la teatrul de păpuși; „Povestea culorilor” se va juca pentru prima dată - 4 ore în urmă
Comuna Lăpuș, în nuanțele tricolorului de Ziua Națională a României - 4 ore în urmă
Lucrarea „Badea Gheorghe de Băsești” a pictorului Mircea Hrișcă, expusă la Centrul Artistic Baia Mare - 5 ore în urmă
El este salvatorul a sute de vieți: Jandarmul maramureșean a primit, anul acesta, o distincție semnată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - 8 ore în urmă
Steag arborat, cu mândrie, de Ziua Națională a României, „la Cetate”, de rangerul maramureșean, Viorel Coroian - 8 ore în urmă
Marea Unire, Centenarul şi închisorile comuniste de la minele Baia-Sprie, Cavnic, Nistru - 8 ore în urmă
Continuă lucrările de reconstrucţie la biserica de lemn monument istoric din Costeni - 8 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum ne putem îmbunătăți voința, doar urmând câteva sfaturi folositoare - 9 ore în urmă
Cuplurile care se sărută sub vâsc în noaptea de revelion vor fi fericite tot anul
Denumit şi “creanga de aur”, vâscul este una dintre plantele cu cele mai bogate semnificaţii magice, majoritatea legate de Sărbătorile de iarnă, un simbol al curăţeniei spiritual şi al libertăţii.
În România, se consideră că sărutul sub vâsc în noaptea de Anul Nou asigură fericirea cuplului pe durata întregului an.
Pentru prima oară, sărutul sub vâsc a fost asociat cu festivităţile pe care grecii le organizau de Saturnalii. Apoi, acest obicei a fost legat de tradiţiile primitive legate de căsătorie. Una dintre credinţele acelor vremuri considera vâscul drept un leac pentru fertilitate. O fată care stătea sub o coroniţă de vâsc, în seara de Crăciun nu putea refuza sărutul, iar fata care rămânea nesărutată, avea ghinion în dragoste în anul care urma.
Tradiţia spune că, dacă un bărbat sărută o fată, va trebui să rupă şi o bobiţă de vâsc. După ce s-au rupt toate bobiţele, nu se mai poate săruta nimeni sub vâsc.
Legendele medievale spun că, dacă doi duşmani se întâlnesc sub un pom în care se află vâsc, duşmănia lor încetează imediat. Aceasta, datorită puterii magice a vâscului, pe care medievalii îl venerau.
Norvegienii, indienii nord-americani, druizii celţi consideră vâscul o plantă sacră care, atârnată deasupra uşii, aduce noroc şi bunăstare în casă. Vechii germani credeau că planta provine direct din cer, pentru că îşi păstrează prospeţimea, este mereu verde şi rezistă la ger. Germanii considerau că vâscul cel mai preţios este cel crescut pe crengile de stejar şi îl numeau „lacrima stejarului”, considerându-l de esenţă divină.
Potrivit unei legende nordice, Baldur, fiul zeiţei Frigga, a fost ucis de o săgeată din vâsc. A fost readus la viaţă de lacrimile albe ale zeiţei, care apoi a binecuvântat această plantă.
În Franţa, spre exemplu, există credința că vor fi fericite tot anul cuplurile care se sărută sub vâsc în ziua de Anul Nou Aşa că, nu evitaţi să vă sărutaţi sub vâsc! Nu poate fi decât de bine!