Share
Hollósy Simon, fondatorul Școlii băimărene de pictură, omagiat la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Hollósy Simon, fondatorul Școlii băimărene de pictură, omagiat la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Vineri, 2 februarie, de la ora 12.00, colectivul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» vă invită la celebrarea celor 167 de ani de la nașterea ilustrului artist și pedagog Hollósy Simon, cel care avea să devină părintele fondator al Școlii de pictură de la Baia Mare și datorită căruia orașul nostru se situează la loc de cinste în spațiul artistic european și nu numai.

De asemenea, veți putea participa la un ghidaj și o prezentare, oferite gratuit pentru publicul prezent, care vor cuprinde atât opera expusă pe simezele muzeului, cât și detalii despre latura pedagogică a carismaticului artist Hollósy Simon.

Hollósy Simon (n. 2 februarie 1857, Sighet, comitatul Maramureș – d. 8 mai 1918, Teceu Mare, azi în Ucraina) a fost un pictor maghiar de etnie armeană. Este considerat unul dintre cei mai importanți pictori adepți ai naturalismului și realismului în pictura secolului al XIX-lea.

Cel dintâi contact cu desenul i-a fost mijlocit, în vremea studiilor sale la Liceul Piarist din Sighet, de profesorul Franz Griesmayer. Apoi, frecventează– nesistematic, la Budapesta, cursurile Academiei Comerciale fără a obţine diploma acesteia. Tot în metropola ungară se consumă prima sa tentativă de a urma studii academice de artă la Şcoala de desen după model, unde se înregistrează ca audient şi frecventează sporadic, timp de un semestru în anul universitar 1875/76, cursurile lui Ferencz Klimovits şi Bertalan Székely. Abandonează rapid, profund nemulțumit de calitatea instrucției primite.

Autentica educaţie artistică o dobândeşte, însă, la Academia Regală de Arte Plastice din München unde studiază sub îndrumările lui Alois Gabl, Otto Diez şi Ludwig von Loefftz între 1878 şi 1882. Se stabileşte definitiv în metropola bavareză unde locuieşte până la sfârşitul vieţii. Tot acolo îşi deschide, în 1886, propria sa Şcoală particulară de pictură. Din acest moment evoluţia carierei sale este definită de inseparabila împletire a creaţiei originale şi a operei pedagogice.

Hollósy Simon și studenții săi. Baia Mare, 1897

Creația sa nu a fost prea numeroasă, dar ca profesor a influențat pictorii care au activat în tabăra de creație artistică intitulată Școala de pictură de la Baia Mare, al cărui membru fondator a fost împreună cu pictorii István Réti, János Thorma și Károly Ferenczy în anul 1896.

Rezultatele celor trei decenii de laborioasă activitate profesorală independentă, desfășurată între 1886 și 1918, îl plasează pe Hollósy Simon printre cele mai importante personalităţi ale pedagogiei artistice europene ale timpului său.

Citește și

Artiștii Școlii Hollósy la Baia Mare (I): Simon Hollósy (1857-1918); Întemeietorul și Întemeierea (1)

Artiștii Școlii Hollósy la Baia Mare (II): Simon Hollósy (1857-1918); Întemeietorul și Întemeierea (2)

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu