În Copalnic Mănăștur se organizează „Joc cu coșarcă” - 23 minute în urmă
Dialog strategic pentru viitorul industriei auto europene - 39 minute în urmă
Aducere aminte: Câșlegile de iarnă reprezentau cea mai favorabilă perioadă din an pentru organizarea nunților - 43 minute în urmă
Parohia Ortodoxă Română Vișeu – Valea Râului a găzduit un eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu - 60 minute în urmă
Caz de pestă porcină africană confirmat în Tămaia; Ce trebuie să știe locuitorii comunei - 1 oră în urmă
Au început preselecțiile pentru INSIEME Music Festival, ediția a II-a - 3 ore în urmă
Elevii au zi liberă de Unirea Principatelor Române - 4 ore în urmă
80 de litri de ulei uzat, colectat în campania „Un mediu sănătos începe de acasă” - 5 ore în urmă
În Boiu Mare: Sprijin pentru montarea gratuită a panourilor fotovoltaice - 5 ore în urmă
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată și la Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Editorial de Marian Ilea: Despre fosta stațiune balneară Valea Vinului din Vișeu de Mijloc
Băile din Valea Vinului sunt cele mai vechi din Maramureșul istoric. În anul 1830 au apărut primele instalații balneare atunci când dr. Ioan Causz a fost la izvoare și a constatat efectele vindecătoare foarte pregnante pe care le aveau apele minerale. Avem aici ape minarele sulfuroase sau sulfatate, carbogazoase și bicarbonatate, feruginoase și clorosodice.
Prima stație de îmbuteliere a acestor ape în Maramureș a fost realizată pe Valea Vinului în anul 1846. Tot atunci s-a semnalat cea mai mare densitate de ape minerale din județ, peste 30. În anul 1848 cel mai cunoscut era izvorul Șimon.
În anul 1864 cel mai renumit izvor de pe Valea Vinului era cel din Jgheabul Căldării, el apărând și pe una dintre hărțile concretuale întocmite de către Szoltesz Antal.
Rămasă în uitare, această stațuine balneară are nevoie de fonduri pentru a redeveni ceea ce a fost odată. Construcția rețelelor de gaz și către Valea Vinului poate fi o șansă pentru dezvoltarea turistică a acestei zone. E de menționat că există acolo pensiuni și chiar un ștrand. Probabil că legătura dintre istorie de factură turistică și europenizarea turistică a Vișeului de Sus va renaște vechea stațiune balneară Valea Vinului.
Marian ILEA