Share
Părinții singuri nu vor mai fi obligați să lucreze în turele de noapte

Părinții singuri nu vor mai fi obligați să lucreze în turele de noapte

Un proiect de lege care vizează munca în turele de noapte a părinților singuri a primit votul decisv în Parlament (Camera Deputaților). Potrivit documentului, pe lângă categoriile de persoane pentru care se aplică deja regula, respectiv femei gravide, lăuze și cele care alăptează, nici părinții care-și cresc singuri copiii nu vor putea fi obligați să lucreze în ture de noapte.

Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ ce urmează să fie promulgat de președintele țării, astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se extindă.

Proiectul stabilește că persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte. În prezent, Codul muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează. Codul muncii stabilește, de asemenea, și că „tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte”.

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor. Printre ele sunt amintite:

  • siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei alte persoane decât părintele, fie singur în casă;
  • posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  • dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  • impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege mai trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu