Share
Arta, sub toate formele ei este sărbătorita zilei de 15 aprilie

Arta, sub toate formele ei este sărbătorita zilei de 15 aprilie

Ziua Mondială a Artei este marcată anual, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”. Celebrul artist reprezintă toleranța, pacea mondială, libertatea de exprimare și multiculturalismul.

Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a XVII-a Adunări Generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua Mondială a Artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012. “Ziua Mondială a Artei este un memento că arta ne poate uni și ne poate conecta chiar și în cele mai dificile circumstanțe. Într-adevăr, puterea artei de a-i apropia pe oameni, de a inspira, de a vindeca și de a împărtăși, a devenit din ce în ce mai evidentă în timpul conflictelor și crizelor recente, inclusiv COVID-19” ( Audrey Azoulay, director general al UNESCO).

Arta hrănește creativitatea, inovația și diversitatea culturală pentru toate popoarele din lume și joacă un rol important în împărtășirea cunoștințelor și în încurajarea curiozității și comunicării . Acestea sunt calități pe care arta le-a avut și le va avea întotdeauna, dacă mediile în care evoluează creatorii și libertatea artistică sunt promovate și protejate.

Ziua Mondială a Artei este un prilej minunat pentru a-i face pe oameni să observe frumusețea din jurul lor. Le reamintește să se exprime pe deplin. Cu toții suntem încărcați de emoții și trebuie să ni se permită să ni le exprimăm fără teamă.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu