Share
Inedit: 40 de lucrări ale artiștilor din Școala Băimăreană de Pictură sunt amplasate în mai multe locuri din Baia Mare

Inedit: 40 de lucrări ale artiștilor din Școala Băimăreană de Pictură sunt amplasate în mai multe locuri din Baia Mare

În ultimii ani, în mai multe locuri din municipiul Baia Mare ați putut observa lucrări ale artiștilor din Școala Băimăreană de Pictură amplasate pe un stativ metalic. Acestea se găsesc, de exemplu, în Centrul Vechi, în Parcul Regina Maria etc. Panourile urbane conțin câte o reproducere a unei picturi celebre, pictată chiar în acel loc.

Mai multe informații despre acest proiect și despre panourile urbane cu lucrări de artă ne oferă conf univ. dr. habil. Laura Teodora Ghinea, director Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor și președinte U.A.P.R. Filiala Baia Mare:

„La aniversarea celor „125 de ani de poveste cu artă și artisti la Baia Mare”, în anul 2021 am gândit un proiect de reinterpretare a plein-ai-ului ce constă în realizarea și amplasarea în oraș pe parcursul a 5 ani, la 5 mai de Ziua Artistului Plastic Băimărean, panouri cu reproduceri după lucrările de artă reprezentând peisajul urban băimărean, aparținând artiștilor din Școala Băimăreană de Pictură.

Astfel, comunitatea intră în dialog cu pictura, dar și cu istoria locului, cu atât mai mult cu cât lucrările alese reprezintă centrul istoric al orașului, proiectul contribuind la conștientizarea trecutului artistic și cultural al municipiului, la educarea generațiilor tinere și a tuturor celor care sunt consumatori de artă. Circuitul turistic cultural colorează parcursul vizitatorului interesat de ideea care a născut povestea orașului pictat și îndrăgit de artiști.

Cele 40 de lucrări sunt reproduse în tehnica emailului pe metal de către artistul plastic din Kecskemet, Ungaria, Balanyi Károly, fiecare fiind dispusă pe un stativ metalic, în locul unde a pictat odinioară artistul, ansamblul făcând parte așadar dintr-un discurs alternativ de formare și educare participativă la istoria culturală a comunității locale.

Fiecare panou are câte un cod QR care, prin scanare, permite corelarea imaginii cu noile tehnologii prin care se accesează un ghid audio în limba română și engleză despre fiecare lucrare în parte și totodată harta cu locațiile celor 40 de panouri”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu