Share
Zilele Europene ale Patrimoniului: Eveniment cultural remarcabil în Maramureș realizat să valorizeze identitatea locală! A avut loc a treia ediție!

Zilele Europene ale Patrimoniului: Eveniment cultural remarcabil în Maramureș realizat să valorizeze identitatea locală! A avut loc a treia ediție!

Zilele Europene ale Patrimoniului: Eveniment cultural remarcabil în Maramureș realizat să valorizeze identitatea locală! A avut loc a treia ediție!

De Zilele Europene ale Patrimoniului, în 10 septembrie 2022, la Suciu de Sus s-a desfășurat un eveniment remarcabil: „Interferențe Culturale”, ediția a III-a, arată reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.

Organizat de Asociația „Cultura Suciu de Sus”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria și Consiliul Local Suciu de Sus, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, Muzeul Județean Satu Mare și Școala Gimnazială „Pr. Dr. Florea Mureșanu”, evenimentul a început cu anunțul președintelui (și sufletului) asociației, domnul Adrian Marchiș privind alegerea Academicianului Emil Burzo ca președinte de onoare al Asociației „Cultura Suciu de Sus”. Expunerea Academicianului Emil Burzo, extrem de documentată a fost urmărită cu atenție și apreciată de suceni și de numeroșii invitați.

A urmat sesiunea de comunicări științifice „Cultura Suciu de Sus în context european. 135 de ani de la primele săpături arheologice la Suciu de Sus „. Unii dintre cei mai reputați specialiști în Epoca Bronzului au abordat diferite aspecte ale fenomenului denumit „cultura Suciu de Sus”, sesiunea fiind un regal al cunoașterii, apreciat de toți cei prezenți. Au susținut comunicări: dr. Carol Kacsó, dr. Dan Pop, dr. Liviu Marta, dr. Ioan Bejinariu, dr. Valerii Kavruk, dr. Corina Bejinariu, dr. Ilieș Marin, prof. Marius Voinaghi, prof. Cătălin Bizo, prof. Gabriel Coșciug, prof. Ioan Huzău. Doamna Aurica Todoran, secretarul județului a subliniat importanța acestor tipuri de evenimente pentru păstrarea și valorizarea identității locale. A fost reiterat sprijinul forului județean pentru organizarea activităților culturale, inclusiv prin cooptarea instituțiilor muzeale aflate în subordinea autorității.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, partener în organizarea evenimentului „Interferențe Culturale” și a sesiunii de comunicări științifice a fost reprezentat de dr. Viorel Rusu, manager, iar celălalt partener, Muzeul Județean Satu Mare, de managerul dr. Liviu Marta. Comunicările prezentate vor fi tipărite într-un volum care, suntem convinși, va suscita interesul specialiștilor și al publicului larg. Evenimentul de la Suciu de Sus a mai cuprins demonstrații practice la roata olarului cu artistul ceramist Daniel Leș și un concert de muzică sacră „Tihnă cu rost” susținut de maestrul Grigore Leșe, mai arată reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu