Share
Episcopia Maramureșului și Sătmarului, scurte îndrumări tipiconale cu privire la Praznicul Nașterii Domnului

Episcopia Maramureșului și Sătmarului, scurte îndrumări tipiconale cu privire la Praznicul Nașterii Domnului

În acest an, Praznicul Nașterii Domnului, 25 decembrie, este sărbătorit luni, ceea ce înseamnă faptul că Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, este duminică.

Aceasta produce modificări tipiconale în săvârşirea slujbelor. Spre exemplu, Ceasurile Împărăteşti care de obicei se oficiază în Ajunul Crăciunului, anul acesta se săvârşesc vineri, 22 decembrie, care este şi zi aliturgică (nu se face Sfânta Liturghie).

Duminică, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, iar seara, conform Tipicului, se va oficia Slujba Pavecerniței Mari unită cu Litia.

Anul acesta, în ziua marelui și slăvitului praznic al Nașterii Domnului, 25 decembrie, se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, care, de obicei, se oficiază în ziua Ajunului. Astfel, vor fi rânduite Antifoanele speciale din Minei, „Câți în Hristos v-ați botezat…”, Apostolul, Evanghelia, Axionul și Otpustul Praznicului.

Conform Tipicului, în perioada dintre Praznicul Nașterii Domnului și Ajunul Bobotezei nu este post, nu se fac plecări de genunchi (nu se îngenunchează) și nu se fac Parastase, datorită solemnității și însemnătății acestor două mari praznice ale creștinătății.

După sfârșitul postirii credincioșilor, Masa de Crăciun se va lua după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua de 25 decembrie, desigur, după ce ne-am aflat la sfânta slujbă în Casa lui Dumnezeu – Biserica, unde, conform colindului, „în ziua-aceasta de Crăciun / vom sta cu Dumnezeu la masă!”

Foto: Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu