Share
Murele albe de la Băiuț – între legendă și știință

Murele albe de la Băiuț – între legendă și știință

Băiuț, anul 1953. O delegație a Academiei Române condusă de Academicianul prof. Dr. Erazmus Iuliu Nyarady și alți renumiți botaniști ai vremii sosesc la Băiuț în căutatea murelor albe.

Academicianul Erasmus Iuliu Nyarady (1881-1966)

Informația despre existența acestor mure venise de la un profesor din localitate.

Profesorul Nyarady avea deja peste 70 de ani când a pornit în această călătorie de cercetare. Este considerat și astăzi unui din cei mai mari specialiști în genul Rubus (genul Murului) atât în România cât și în afara ei.

A avut o contribuție însemnată la redactarea celor 13 volume al Florei României și a Florei Europei. De asemenea avea un ierbar cu nu mai puțin de 90.000 de coli.

Traseul delegației pornește din Baia Mare trecând prin Baia-Sprie, Cavnic și mai apoi la Băiuț.

Pe traseu mai botanizează și studiază murele din această zonă.

La Băiuț academicianul Nyarady este fermecat atât de localitate cât și de varietățile de mur pe care le găsește aici.

Murul (Rubus sp.)

Căutările murului alb nu duc spre un rezultat care să îl încânte pe profesor, punând specia de mur alb pe care o găsește pe seama unei forme care a ajuns din America de Nord, nu se știe cum, la Băiuț.

Murul alb american Luther Burbank

Se pare că există o legătură nevăzută între Băiuț și America amintită și în celelate articole despre această zonă, cum ar fi veverița neagră, bradul Douglas, șaitrocul care ajunge în California etc.

Dar cum se întâmplă de obicei când cauți ceva și ai surpriza să găsești altceva, echipa de cercetători descoperă în Băiuț, nu mai puțin de trei varietăți noi pentru știință de mur!

Bucurie mare în rândul cercetătorilor care descriu în cărțile de specialitate cele trei varietați care cresc doar în zona Dosul Pietrelor de Moară la Băiuț.

Este vorba de Rubus candicans var. lobatiserratus Nyar. , Rubus rivularis var. orbicularis Nyar și Rubus hirtus var. subgutinensis Nyar.

Nu voi insista cu descriera lor botanică ci doar cu câteva desene făcute de către Academicianul Nyarady.

Rubus candicans var. lobatiserratus Nyar. , Flora RPR vol IV
Rubus rivularis var. orbicularis Nyar. , Flora RPR vol IV
Rubus hirtus var. subgutinensis Nyar., Flora RPR vol. IV

Pe lângă acestre trei varietăți unice în lume dar care cu fructe negre , murele albe de la Băiuț stârnesc și astăzi curiozitatea specialiștilor și nu numai, unii le consideră o legendă, alții confirmă că le-au găsit.

Dacă ajungeți în partea de sus a Băiuțului întrebați de oamenii în vârstă de murele albe și veți avea parte de povestiri frumoase despre locurile ascunse unde cresc aceste tufe inedite.

Și iată încă un frumos paradox întânit doar aici, unde o specie a cărei denumire este chiar Fructul negru (Blackberry) , la Băiuț să fie și ,,pe alb”.

Walter ÜBELHART

Citește și

Monumentul cavalerului Berks de la Băiuț


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu