Share
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna mai- Vasile Radu Ghenceanu

Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna mai- Vasile Radu Ghenceanu

Poetul, profesorul, redactorul, Vasile Radu Ghenceanu (pseudonim Radu Măgură), deși născut în județul Sălaj, și-a legat puternic existența de Maramureș. Pe data de 17 mai 2024, ar fi împlinit 85 de ani. A ales să studieze în Baia Mare, la Institutul Pedagogic, la Şcoala Normală de Învăţători din Oradea, şi Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A lucrat ca învăţător la Nuşfalău, apoi ca profesor în satul Doh şi Baia Mare. A fost metodist la Casa de Creaţie, inspector la Comitetul de Cultură, director al Teatrului Dramatic din Baia Mare. V.R. Ghenceanu s-a impus în conştiinţa publică îndeosebi prin activitatea sa de gazetar, desfăşurată în paginile cotidianului Graiul Maramureşului.

V.R. Ghenceanu s-a numărat printre membrii Uniunii Scriitorilor şi printre  dascălii de la catedra de jurnalistică a Universităţii „Vasile Goldiş”, filiala Baia Mare. Apoi a fost cooptat în redacţia revistei Nord Literar, unde a reuşit să îşi lase puternic amprenta asupra publicaţiei.

A debutat editorial în anul 1967 cu volumul de versuri “Cântece pentru inima tânără” la Editura Tineretului.  Au urmat numeroase alte lucrări, ce au sporit în timp prestigiul scriitorului. A publicat la editura Proema:

„Grădinile din fereastră” sau „Călătoria ca stare de spirit” 1998

„O viață pentru muzică. Convorbiri cu Ion Săcăleanu” 1999

„Dreptul la singurătate. Scriitor la ziar”- eseuri 2001

„Comentarii de sâmbătă”- eseuri 2004

„Jurnal de scriitor sau desacralizarea continuă„ 2007- publicat postmortem

La Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, o vitrină de carte îi este dedicată lui Vasile Radu Ghenceanu.

Se stinge din viață la 30 decembrie 2006, la vârsta de 67 de ani, după o lungă suferință.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu