Share
De vorbă cu dansatorul și instructorul coregraf Tudor Duli Babici: „Îmi place foarte mult folclorul, dragostea mea pentru județul Maramureș este una aparte”

De vorbă cu dansatorul și instructorul coregraf Tudor Duli Babici: „Îmi place foarte mult folclorul, dragostea mea pentru județul Maramureș este una aparte”

Județul Maramureș e cu adevărat special. Tradițiile, obiceiurile, portul popular, muzica și dansul tradițional fac din el un loc unic. Desigur, asta nu ar fi posibil fără oamenii frumoși din acest tărâm de poveste.

Pentru azi am ales să stăm de vorbă cu Tudor Duli Babici, dansator profesionist în cadrul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”. Acest Ansamblu este unul dintre ambasadorii Maramureșului. Cu multă muncă și talent a prezentat spectacole de înaltă factură autentică şi fascinaţie spirituală, cutreierând patru din cele cinci continente ale globului terestru.

Tudor are 32 de ani și este din Baia Mare. Este foarte talentat, pasionat de ceea ce face și implicat. Chiar dacă a început să facă dansuri la o vârstă destul de înaintată prin muncă a ajuns sus.

L-am întrebat cum a început să danseze și dacă moștentește pe cineva din familie pe această parte. „Prima dată am început să fac dansuri când eram prin clasa a VII-a sau a VIII-a, am făcut în cadrul școlii mele cu Sandu Chiorean.

Apoi am mers la liceu și am făcut o pauză de dans. În clasa a XI-a am mers iar la Sandu Chiorean la Ansamblul „Tradiții Maramureșene”. Mama m-a trimis mai mult și a insistat cu domnul Sandu să mă ia, deși eu nu mi-am dorit sub nicio formă. Dar apoi tot mergând, a început să-mi placă. Mama a fost pe vremuri colaboratoare a Ansamblului „Transilvania”.

La Ansamblul „Transilvania” am plecat după ce am terminat clasa a XII-a, în 2010 adică. Înainte să ajung aici am reușit să performez super bine la ansamblul de amatori, sincer am muncit foarte mult. În domeniul ăsta, pe lângă talent, contează foarte mult exercițiul”, povestește Tudor Duli Babici.

Acesta își amintește cu drag de primele spectacole, dar și de primul premiu important obținut cu Ansamblul.

„Primul spectacol cu Ansamblul „Transilvania” a fost Tezaur Folcloric. Au fost trei ediții, două la Baia Mare și una la Ieud.

În 2014 am participat la un festival-concurs la Agrigento, Italia, unde am câștigat alături de Ansamblu ”Templul de aur”. Am fost și mire la nunta de Oaș la acel eveniment”, menționează tânărul dansator.

Pe măsură ce anii au trecut, Tudor și-a dat seama că acesta e drumul său.

„Am făcut Facultatea de Etnologie aici în Baia Mare și masterul de Etnoturism. Acum studiez la Academia de Muzică și Arte Plastice de la Chișinău, la secțiunea Coregrafie, iar acum în vară dau licența, sunt anul IV.

Cu siguranță, acum nu-mi pare rău că m-a trimis mama la dansuri, chiar mă bucur. Chiar nu m-aș vedea făcând acum altă meserie, deși de-a lungul timpului am avut joburi part-time”, declară maramureșeanul.

De câțiva ani este și instructor coregraf pentru mai mulți copii și tineri din Maramureșul istoric. Iubește ceea ce face, iar asta se vede. A obținut cu ansamblurile pe care le coordonează foarte multe premii atât în țară, cât și în străinătate. Printre cele mai importante se numără Trofeul Festivalului Concurs Internațional „World Folklore Festival” Diano Marina-Sanremo-Cannes 2022, obținut cu Ansamblul „Cercănelul” din Borșa.

„Eu am fost asistentul lui Sandu Chiorean cam un an de zile, când eram în clasa a XII-a, mergeam cu el la un ansamblu din Bozânta, iar pe urmă mi-am luat eu grupe pe la școli, grădinițe. În Maramureșul Voievodal aveam o colegă de facultate, Viorica Mihalca, care era din Petrova. Și așa am ajuns să predau dansuri copiilor de acolo. Au trecut deja 10 ani și sunt tot acolo, la Ansamblul „Tileguța”.

La Borșa sunt instructor de șapte ani, la Ansamblul „Cercănelul”. La Desești am „Coconii Deseștiului” alături de care am avut un parcurs foarte bun până acum. Sunt cam de un an jumate la ei. De șase luni merg și la Ansamblul „Nicoară Timiș” de la Dragomirești. Mai colaborez de vreo patru ani și cu Ansamblul „Codrișorul” de la Leordina. Acolo au fost câteva întreruperi. În diferite activități mai colaborez cu Ansamblul Rutenilor din localitatea Bistra, „Bujorul Roșu” se numește. În Baia Mare am predat o perioadă cursanților din cadrul Ansamblului „Transilvania”.

Îmi place ceea ce fac. Îmi place foarte mult folclorul, dragostea mea pentru județul Maramureș este una aparte, în special pentru Maramureșul Voievodal. De asta am ales să îmi petrec o bună parte și din timpul mei personal peste deal, cum se zice la noi. Acolo mi-am găsit și dragostea până la urmă, chiar săptămâna viitoare mă voi căsători cu o fată din ținutul voievozilor. Îmi place foarte mult zona”, declară Tudor Duli Babici.

Îl felicităm pentru tot și îi dorim mult succes și realizări în continuare! Totodată, îi dorim casă de piatră și multă fericire!

Lavinia-Codruța HERMAN

Citește și

Performanță: Ansamblul „Cercănelul” din Borșa se reîntoarce acasă cu Trofeul Festivalului Concurs Internațional „World Folklore Festival”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu