Share
Monumentul cavalerului Berks de la Băiuț

Monumentul cavalerului Berks de la Băiuț

Fascinația omului pentru aur a generat întotdeauna și o ,,febră a aurului”, în zonele unde au fost descoperite zăcăminte ale prețiosului metal.

În aceste zone aurifere vom întâlni întotdeauna, scormonind printre filele istoriei, o lume multicoloră și fascinantă totodată, Băiuțul regăsindu-se în acest clișeu.

Aici vom întâlni de la investitori în domeniu, la specialiști în exploatarea minieră, și până la simpli muncitori veniți din diferite părți ale vechilor imperii. Vom întâlni de asemenea mulți nobili provenind din familii cu sânge albastru care își foloseau înfluența pentru a putea exploata minereul în zonă, dar și mulți aventurieri aflați în goana spre înbogățire cu ajutorul aurului.

Tot acest tablou iese în evidență la o simplă plimbare prin cimitirul localității.

Odată trecuți de poarta cimitirului, ne întâmpină un adevarat Pantheon, unde aproape fiecare monument funerar este diferit.

Cimitirul din Băiuț. Sursă foto Ing. Willy Dumitru Nica

Oprindu-ne în dreptul lor vom citi inscripții în limba română, maghiară, germană, latină, dovadă în plus a multiculturalității zonei.

De asemenea din punct de vedere confesional vom vedea monumente funerare diferite ale unor defuncți de religie ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, reformată sau evanghelică.

Aș îndrăzni să compar acest cimitir al Băiuțului , desigur la o scară mult mai mică, cu cel al orașului Sulina, unde întâlnim de asemenea o multiculturalitate dată de existența portului.

Vechii locuitori ai Băiuțului chiar denumeau diferite părți ale cimitirului din localitate în funcție de apartenența etnică sau religioasă.

Așa avem după intrare cimitirul românesc, mai sus în dreapta cimitirul armenesc, sus în stânga cimitirul maghiar, iar sus pe vârful dealului găsindu-se cimitirul austriac.

Ne vom opri astăzi din mulțimea de monumente funerare asupra unui monument mai deosebit, și anume al Cavalerului Berks.

Monumentul cavalerului Berks. Sursă foto Ing. Willy Dumitru Nica

Ascuns privirii datorită vegetației abundente și nemaiavând aparținători monumentul a reușit totuși să străbată timpul, prin grija locuitorilor care au manifestat un respect deosebit pentru memoria celor care nu mai sunt printre noi.

Monumentul Cavalerului Berks are o formă cilindrică fiind turnată din fontă, provenită cel mai probabil de la fostul combinat siderurgic de la Poduroi, fostă localitate aparținătoare comunei Lăpuș.

Detaliu Monument Cavalerul Berks . Sursă foto Ing Willy Dumitru Nica

Pe monument încadrat într-o coroană turnată în aluminiu apare o inscripție în limba maghiară, care în traducere ne transmite următorul text :
,,Cavalerul Berks Gyula (Iuliu) , jurist licențiat, voluntar în batalionul 23 al Majestății sale, decedat la 23 de ani, la 27 octombrie 1870. Domnul să fie cu tine ! La revedere ! “.

Sub coroana regală avem o cruce templieră, o dovadă a apartenenței cavalerului la Ordinul Templierilor.

Cavalerul Berks Gyula a fost fiul directorului Direcției miniere din Baia-Sprie, tot cavaler, și anume Berks Nandor, originar din orașul Pecs, Ungaria.

Cavalerul Berks Nandor a fost o personalitate importantă a orașului Baia Sprie, având o contribuție importantă la dezvoltarea mineritului în zonă, publicând de asemenea multe articole în publicații locale și internaționale.

Pentru meritele sale i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al orașului Baia Sprie.

Revenind la impresionantul monument al fiului său de la Băiuț, aș dori să mai amintesc faptul acest inedit monument apare ca subiect într-o scenă din filmul artistic ,,The Silversmith”, realizat în anul 2020 de către regizorul clujean Janos Tarkanyi, film care a fost prezent pe marile ecrane pe șase continente ale lumii.

Pe lângă aspectul de ordin artistic, Monumentul Berks din Băiuț este și un simbol al cavalerismului care se mai păstrează încă în spiritul multor locuitori al frumoasei localități maramureșene.

Walter ÜBELHART

Citește și

„Apa Rece” de la Băiuț – un imens frigider natural


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu