Share
Ce faci dacă cineva ți-a blocat mașina în parcare. Sancțiunile sunt usturătoare

Ce faci dacă cineva ți-a blocat mașina în parcare. Sancțiunile sunt usturătoare

În majoritatea orașelor mari, locurile de parcare sunt o adevărată probemă, în special în zonele centrale. Dar încălcarea regulilor de parcare aduce șoferilor  amenzi și puncte de penalizare conform Codului Rutier, iar constatarea și sancționarea se fac de către agenții de circulație și polițiștii locali. Blocarea altor mașini este pedepsită suplimentar.
Parcarea autoturismului în dreptul locurilor deja ocupate de alte mașini este o practică destul de des întâlnită în marile orașe. Trebuie știut faptul că, într-o astfel de situație, șoferul pus în imposibilitatea de a părăsi locul de parcare din cauza unui vehicul care îi blochează mașina trebuie să apeleze la Poliția rutieră, ori la cea locală, reprezentanții celor două instituții fiind singurii care pot constata faptul că un vehicul este parcat neregulamentar și pot dispune ridicarea acestuia.
OUG 195/2002 (Codul rutier) spune: „Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”. În plus, în baza hotărârilor consiliilor locale, o autoritate asemănătoare au și reprezentanții Poliției locale.
Odată întocmită dispoziția de ridicare, reprezentanții Administrației Domeniului Public ai localității (ori sectorului, dacă este vorba de Capitală) pot proceda la ridicarea mașinii parcate neregulametar. Evident, pe lânga amendă și puncte de penalizare, șoferii contravenienți vor trebui să achite și taxele aferente ridicării, transportului și depozitării vehiculului lor.
Cumularea mai multor contravenții (cum ar fi situația în care șoferul care a staționat neregulamentar și, în plus, a împiedicat ieșirea unui alt autoturism din parcare sau din curte) se sancționează, pe lângă amendă, cu trei puncte de penalizare.

Adesea, cei care parchează neregulamentar, blocând alte mașini în parcare, își lasă la vedere numărul de telefon, pentru a putea fi contactați și solicitați să vină să mute mașina. Legea nu stipulează nicăieri acest lucru, dar este o minimă dovadă de bun simț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. Sunt aplicatii ( exemplu: SunaSoferul.ro ) prin care poti trimite mesaje soferului care te-a blocat in parcare fara sa ii stii nr de telefon.

    Răspunde

Lasă un comentariu