Share
Cardul de sănătate se va putea folosi pe telefon

Cardul de sănătate se va putea folosi pe telefon

Sistemul actual al cardului național de sănătate este depășit din punct de vedere tehnic și va fi supus unei modernizări, a declarat Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Cardul va fi disponibil și într-o versiune electronică, accesibilă de pe telefonul mobil, similar unui card bancar.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a spus ministrul.

„Ceea ce e important este că o 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și cu echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic, n.r.), la fel ca un card bancar”, a mai explicat el.

De când a fost implementat, cardul de sănătate nu a fost niciodată benefic pentru sistemul sanitar românesc. Mai mult a încurcat lucrurile decât le-a simplificat. Platforma de încărcare a datelor a dat mai mult rateuri, iar medicii au fost obligați, de multe ori, să-și trimită pacienții acasă sau să le pună răbdarea la încercare, aceștia așteptând ore în șir deblocarea sistemului.

Medicii ar putea fi nevoiți să cumpere cititoare contactless.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu