Share
Carabusul de apă de la Băiuț – un bioindicator al pădurii seculare

Carabusul de apă de la Băiuț – un bioindicator al pădurii seculare

Una din speciile periclitate în Europa și care se află pe lista roșie sub protecție este carabusul de apă (Carabus variolosus). Este întâlnită în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, dar din păcate tot mai rar întâlnită.

          Carabusul de apă (Carabus varilosus) – Desen Edmund Reiter

Carabusul de apă este în schimb o specie foarte des întâlnită în pădurile seculare de la Băiuț unde este o prezență obișnuită, spre încântarea biologilor și a celor care considerau această specie pe cale de dispariție.

După cum reiese și din denumirea ei populară o întâlnim în preajma izvoarelor de munte și a zonelor umede din pădurile de fag.

Având în vedere bogăția de izvoare naturale și a mlaștinilor oligostrofe și eutrofe întâlnite aici, este mediul ideal pentru dezvoltarea și înmulțirea lui.

Specia este considerată un bioindicator, deoarece este extrem de sensibilă la poluare. Iar așa cum am arătat în unele articole anterioare, Băiuțul este considerată ca fiind una din localitățile cu aerul cel mai curat din România și, totodată, cu cele mai multe precipitații de peste an.

                      Carabusul de apă în habitatul lui. Foto Jacek Proszyk

 

Hrana abundentă din pădurea seculară (mici crustacee și larve) și puritatea naturii face ca această specie să fie un simbol al purității naturii.

Fiind o specie periclitată la nivel european este interzisă colectarea ei de către pasionații de entomologie, contribuind la echilibrul atât de fragil al ecosistemelor actuale de la noi.

Așadar pe lista rarităților și a curiozităților de „La capătul lumii” putem așeza la loc de cinste și acest bioindicator aproape necunoscut.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început !

 

Walter ÜBELHART 

 

 

Citește și

Nandi – îngerul păzitor al păstrăvilor din Băiuț


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu