Share
Câți români mai au un telefon fix acasă

Câți români mai au un telefon fix acasă

La sfârșitul secolului al- XIX- lea ajungeau primele telefoane. Guvernul de la București a instalat prima linie încă din 1884, între Poșta Centrală și Ministerul de Interne. La Iași, poliția avea însă telefoane încă din 1882. Primele reţelele telefonice erau disponibile doar pentru autorități, cu excepția uneia, private, folosită de cea mai mare casă de editură de atunci, „Socec”, pentru a face legătura între tipografia și librăria din București.

Abia în următorul deceniu rețelele de telefonie au fost introduse și pentru public. La început erau doar în principalele orașe – în Capitală în 1893, apoi în Brăila și Galați, numai că puteai suna strict în orașul tău. Apoi, din 1894, s-a introdus și primul serviciu interurban, București-Sinaia (pentru legătura cu reședința regală de la Peleș).

Între timp România a început să și producă telefoane: prima fabrică s-a deschis în 1922. Iar în 1934 a fost inaugurat Palatul Telefoanelor din București, sediul companiei controlate de ITT. Creșterea a fost mult mai accelerată după 1989, când circa jumătate de milion de români făceau anual cerere pentru a-și instala un telefon fix. În 1997 s-a trecut de 3 milioane de abonați (persoane fizice) la telefonia fixă, iar în 2008 aproape că s-a ajuns la 4 milioane.

Telefonia mobilă, care a detronat-o pe cea fixă, a intrat în România în 1992 – doar analogic – dar efectiv, din 1996, când s-au organizat primele licitații pentru frecvențe.

Cândva telefonul fix era totul pentru români, dar acum a ajuns istorie deoarece de la an la an numărul abonamentelor scad. În prezent au rămas puțini abonați care mai folosesc acest mod de comunicare. Cei mai mulți care mai folosesc încă telefonul fix, efectuează apeluri către rețelele mobile. În era tehnologiei, telefonia fixă nu mai este printre preferințele românilor.

Doar 1,7 milioane de abonați mai erau la sfârșitul anului trecut

Dacă dintr-un motiv sau altul, ar pica rețelele de telefonie mobilă și internetul, oare ar fi posibil să ne întoarcem la scrisori, porumbei voiajori sau focuri pe dealuri?

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu