Share
A fost hram la Mănăstirea Ieud

A fost hram la Mănăstirea Ieud

Duminică, 19 mai – a Mironosiţelor Femei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea cu hramurile „Sfinții Trei Ierarhi” și „Sfintele Femei Mironosiţe” Ieud, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia hramului așezământului monahal.

„Mănăstirea ‹‹Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe›› sau Mănăstirea ‹‹Sfintele Mironosiţe Femei›› şi ‹‹Sfinţii Trei Ierarhi›› de la Ieud este un aşezământ monahal străvechi, istoric, care a existat în secolul al XIV-lea. Se pare că a fost mănăstire voievodală, ctitoria Drăgoşeştilor sau a Bogdăneştilor, soră cu Mănăstirea Peri, soră cu Mănăstirea Bârsana, şi a dispărut în vitregia istoriei. A rămas, însă, temelia fostei biserici a mănăstirii. Localitatea Ieud este una istorică în Maramureşul Voievodal.

Aici s-a găsit, în 1925, ‹‹Codicele de la Ieud››, o străveche lucrare, în podul bisericii de lemn, şi ea, se pare de secol XIV, Biserica din Deal. Mănăstirea a reînviat după anul 2000 din iniţiativa părintelui Alexandru Brici, parohul acestei localităţi, şi s-a construit o minunată biserică înaltă, de o zvelteţă deoasebită, în stil maramureşean. Apoi s-a construit turnul clopotniţă şi urmează să se construiască o casă monahală frumoasă şi spaţioasă, care să acopere nevoile duhovniceşti-administrative ale acestei mănăstiri istorice, care face parte din salba de mănăstiri de pe Valea Izei: Săpânţa Noul Peri, Bârsana, Ieud, Dragomireşti.

Dorim să fie la fel de importante toate şi să fie cercetate atât de credincioşi, cât şi de cei ce fac turism religios, deoarece este într-o frumuseţe de rai aşezată aici. Mănăstirea, care a pornit ca schit, în 2003 propriu-zis, a devenit mănăstire în 2017, când am propus Sinodului Mitropolitan al Clujului ca să fie înălţată la rang de mănăstire şi să primească hramul principal ‹‹Sfintele Femei Mironosiţe››. E o sărbătoare deosebită a treia duminică după Sfintele Paşti. Ştim că Femeile Mironosiţe, mamele şi fecioarele din mănăstiri şi tinerele fete sunt atât de importante în viaţa comunităţii, în viaţa monahismului. De aceea, am dăruit acest hram mănăstirii şi aşa va rămâne şi venim de sărbătoarea hramului totdeauna, este în atmosferă pascală. Venim să facem bucurie Maicii stareţe Mihaela, care a venit de la Mitropolia Banatului, în 2016, după aceea am transformat schitul în mănăstire. Ea evoluează foarte frumos, este un proiect nou de casă monahală şi mergem cu Dujnzeue înainte.

Este o obşte mică, sunt două sau trei maici deocamdată, însă este foarte mult iubită de credincioşi, de cei din Ieud, autorităţile locale, domnul primar, sprijină, a făcut drumul, l-a modernizat şi urmează să îmbunătăţească infrastructura în vederea sfinţirii bisericii. Vom porni lucrările de pictură şi, undeva, în doi-trei ani de zile, vom sfinţi biserica mănăstirii. Probabil că atunci va fi ridicată şi casa monahală. Cel puţin ridicată şi casa monahală. Slavă lui Dumnezeu pentru această frumoasă sărbătoare a maramureşenilor, cu straiele lor albe, frumoase, în lumina pascală. Sunt îmbrăcaţi în lumină, iubesc lumina maramureşenii şi straiele acestea albe exprimă şi puritatea credinţei lor, pe care o păstrează cu multă fidelitate în toată istoria Bisericii noastre Ortodoxe mult pătimitoare în această parte de ţară. Hristos a Înviat! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a precizat PS Iustin.

Binecuvântarea noului lumânărar
Un lumânărar frumos, construit din lemn, a fost ridicat în curtea mănăstirii, în stil maramureşean, care a fost binecuvântat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu ocazia hramului din acest an, o construcţie care înfrumusețează arhitectura incintei mănăstirii.

Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Protos. Iosif Petra, egumenul Mănăstirii Dragomireşti, Pr. Dinu Horaţiu Brici din Ieud Centru, Pr. Ilie Pop, slujitor al Mănăstirii, Pr. George Magdău din Şieu, Pr. Ioan Iusco din Şieu, Pr. Vasile Brendea din Ieud Plopşor, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă au cântat cunoscutele interprete surori Suzana şi Daciana Vlad din Săliştea de Sus.

În numele maicii stareţe, preacucernicul părinte protopop Mihai Chira a mulţumit Preasfinţitului Părinte Iustin şi i-a înmânat, în numele obştei monahale, o icoană cu Sfintele Femei Mironosiţe.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat, apoi, mulţimii credincioşilor schiţa viitoarei case monahale, de zid, ce se va ridica pe două nivele, având 27/12 metri, informează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre

Foto: Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu