Share
Noi reguli pentru obținerea pașaportului simplu temporar

Noi reguli pentru obținerea pașaportului simplu temporar

Marți,14 mai 2024, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care sunt revizuite condițiile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Noile reguli stabilesc clar că acest tip de pașaport poate fi emis doar în situații speciale.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Dorindu-se alinierea la standardele europene, propunerea legislativă vizează revizuirea condițiilor pentru eliberarea pașaportului simplu temporar.

Potrivit acestui proiect legislativ, pașaportul simplu temporar urmează a fi emis doar în situații excepționale și urgente, printre care se numără cele care necesită deplasarea sau reglementarea situației juridice a cetățenilor români în străinătate care nu mai dețin documente de călătorie valabile.

„Paşaportul simplu temporar se eliberează de către serviciile publice comunitare de paşapoarte sau de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exerciţiului dreptului la libera circulaţie în străinătate sau în alte cazuri în care instanţa de judecată a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, în condiţiile legii penale, în următoarele situaţii:

Când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte, pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar şi urgent să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea/ situaţia juridică pe teritoriul unui stat, în situaţii obiective şi urgente, în care este necesară prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea şi eliberarea paşaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obţinerea unor vize”, se arată în proiect.

Lăcrimiora ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu