Share
Presiunea părinților asupra copiilor, pentru rezultate mai bune la școală

Presiunea părinților asupra copiilor, pentru rezultate mai bune la școală

Presiunea excesivă exercitată de părinți asupra copiilor pentru a obține rezultate bune la școală poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltării și bunăstării acestora. Aceasta ne arată o serie de studii recente. Instituția „American Psychological Association” subliniază impactul negativ a stresului academic asupra sănătății mentale și fizice a copiilor. Copiii care simt o presiune constantă să performeze academic, pot dezvolta niveluri ridicate de stres și anxietate. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate mentală pe termen lung, cum ar fi tulburările de anxietate și depresia.

Atunci când performanța academică devine un mijloc de a mulțumi părinții și nu o dorință personală, copiii își pot pierde motivația intrinsecă pentru învățare. Presiunea părinților asupra copiilor de a atinge standarde înalte poate afecta stima de sine a copiilor, mai ales dacă nu reușesc să îndeplinească așteptările părinților. Aceștia pot începe să se perceapă ca fiind insuficient de capabili. Stresul cronic poate avea efecte negative și asupra sănătății fizice, ducând la probleme precum insomnie, dureri de cap, tulburări digestive. În unele cazuri, copiii supuși unei presiuni excesive pot dezvolta comportamente problematice, cum ar fi mințitul sau trișatul pentru a îndeplini așteptările părinților. Pot fi afectate și relațiile cu colegii, ducând la izolare socială.

Pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă și echilibrată a copiilor, este important ca părinții să ofere un mediu de susținere, încurajând efortul și progresul, mai degrabă decât perfecțiunea.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu