Share
Iarnă în Maramureș: -24 grade Celsius, temperatura resimțită -27 grade Celsius, minima nocturnă. Vezi recomandările specialiștilor în caz de ger

Iarnă în Maramureș: -24 grade Celsius, temperatura resimțită -27 grade Celsius, minima nocturnă. Vezi recomandările specialiștilor în caz de ger

Gerul a pus stăpânire pe Maramureș, în ultimele ore. Am avut parte de valori termice extrem de scăzute, sub mediile multianuale, minima absolută fiind de -24 grade Celsius, la stația meteo Iezer. Însă, temperatura resimțită a fost și mai scăzută, de -27 grade, în același loc. Indicele de răcire a fost și mai scăzut. Acesta reprezintă o măsură a temperaturii resimțite și depinde de temperatura aerului și de viteza vântului. Acest indice este o mărime adimensională, fiind exprimat în „unități”. Acesta a fost de -32 grade la stația meteo Iezer.

Vremea a fost deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata. Cerul a fost temporar noros. In zona montana inalta a nins. Vantul a prezentat intensificari de pana la 47 km/h la Ocna Sugatag si 72 km/h pe creste, unde a spulberat zapada.

Temperaturile maxime au avut valori cuprinse intre -8 grade in Baia Mare, -9 grade in Sighetu Mamatiei si -10 grade la Targu Lapus si -11 grade in Cavnic si Ocna Sugatag, respectiv -19 grade la statia meteo Iezer. Cel mai rece a fost noaptea trecuta si in aceasta dimineata la statia meteo Iezer -24 grade la statia meteo Iezer, -15 grade la Ocna Sugatag si Sighetu Marmatiei, -13 grade la Targu Lapus, Cavnic si Baia Mare. Stratul de zapada masoara 61 cm la statia meteo Iezer, 26 cm la Cavnic, 19 cm in Poiana Borsa, 14 cm la Baiut, 12 cm in Pasul Gutai 8 cm la Ocna Sugatag, 3 cm in Baia Mare, 1 cm la Targu Lapus.

Carosabilul sectoarelor de drumuri publice este curat si umed, respectiv curat si partial uscat in zonele de deal si de munte. Zapada framantata cu grosimea de pana la 1 cm se gaseste depusa pe partea carosabila a DN18, in Pasul Prislop. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu 14 utilaje si au raspandit 98 tone de material antiderapant, dar si 0,3 tone clorura pe DN1C, varianta de ocolire a municipiului Baia Mare, DN18, DN19, DN17C, DN18B. Debitele si nivelurile cursurilor de apa au fost in scadere. Exploatarea acumularii hidrotehnice Stramtori-Firiza se desfasoara in conditii de siguranta. Nu au fost inregistrate cazuri de persoane fara adapost cu probleme de sanatate, datorita temperaturilor negative. Vremea ramane deosebit de rece, local geroasa dimineata si noaptea. Cerul va fi variabil, temporar noros indeosebi in cursul serii si al noptii cand trecator va fulgui. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari temporare in cursul zilei in general de 45-55 km/h, care vor amplifica senzatia de frig, iar pe crestele montane va spulbera zapada. Temperaturile maxime vor fi de la -13, -9 la -7 grade, iar cele minime de la -19 la -13, -9 grade. Va urma, apoi, o mică încălzire, însă valorile termice se vor menține negative și pe timpul zilei.

CJSU recomandă cetatenilor sa nu expună la frig şi sa evite sederea indelungata afara. Dacă sunt nevoiti, atunci trebuie sa se îmbrace adecvat si sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular şi sosete groase (din bumbac sau lana). Incaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita. O atenţie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor varstnice, care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mainilor si picioarelor, in aceasta perioada. Persoanele cu afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie sa se ferească de ger. Expunerea indelungata la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea brusca de la ger la caldura poate, de asemenea, favoriza aparitia unor probleme de sanatate. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numara bolile pulmonare şi reumatismul. Nu se recomanda transportarea copiilor pe distante lungi in vehicule fara incalzire si nu trebuie sa ii lasati in autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Vantul va amplifica senzatia de frig. Specialistii in medicina afirma ca organismul uman tinde sa-si mentina o temperatura constanta prin autoreglare, insa cu toate acestea cu cat temperatura mediului este mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica. Daca la vremea geroasa se adaugă fenomene ca umezeala sau alti factori, acest proces creste exponential. În acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite, in perioada cu ger persistent, consumul de bauturi alcoolice si recomanda o alimentatie corecta – proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficienta (apă, ceai şi supă caldă). Evitaţi consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si pierderea csldurii extrem de rapid, au recomandat reprezentanții CJSU Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu