Share
Autismul văzut de aproape la Festivalul „Aproape”

Autismul văzut de aproape la Festivalul „Aproape”

Încă de la prima ediție, programul Festivalului ”Aproape” a fost conceput, încât să acopere o plajă generoasă de domenii, pentru cei care au ales să le fie „aproape”organizatorilor. Cea de-a -II-a ediție s-a bucurat de succes încă de la început. Sălile pline și numărul celor prezenți la toate evenimentele organizate până astăzi au confirmat setea de cultură și frumos a băimărenilor.

Săptămâna a debutat cu workshop-ul „Autismul văzut de aproape”. Pe durata a două zile,  psihologi, copii cu spectru de autism, părinți au empatizat cu Răzvan Dan Dragu, fotograf David Stescu și familia, psiholog-clinician Mihaela Ezeanu și terapeut Georgeta Maxim.

Spectatorii au luat parte la o expoziție foto, realizată de David Stescu, fotograf, și un film documentar care și-a propus conștientizarea autismului, în acceptarea diversității de către societatea românească. Filmul este inclus în proiectul „Faces of Autism” iar inițiatorii acestuia sunt părinții lui David, Teodora și Mihai Stescu. David a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist, la vârsta de 2 ani, nu a reușit să vorbească pâna la 5 ani iar astăzi este un adolescent fericit, al cărui aparat de fotografiat reprezintă fereastra spre întreaga lume. Prin acest film și fotografiile realizate, David și familia lui încearcă, și sunt siguri că vor reuși să schimbe percepția societății cu privire la persoanele diagnosticate cu TSA.

În cadrul atelierului dedicat cadrelor didactice și familiilor cu copii autiști s-au dezbătut activitățile: „Abordări logopedice în întârzieri de dezvoltare” cu psiholog clinician Mihaela Ezeanu și „Dezvoltare prin mișcare” cu terapeut Georgeta Maxim.

Acceptarea persoanelor cu autism este esențială pentru crearea unei societăți mai incluzive și mai prietenoase. Prin înțelegerea și toleranța față de nevoile și diferențele acestor persoane, putem contribui la construirea unui mediu în care toți se simt acceptați și valorizați. Este atât de imperioasă încurajarea empatiei și respectului față de diversitatea umană.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu