Share
Veverița neagră de la Băiuț

Veverița neagră de la Băiuț

Băiuț, anul 1948. La ora de Științele Naturii de la școala din Băiuț profesorul predă elevilor diverse grupe de mamifere rozătoare printre care și veverița.

Veverița neagră (Sciurus vulgaris L.) Sursă foto Viorel Coroian

Imaginea pe care le-o arată elevilor este clasica veveriță roșcată așa cum o cunoaște majoritatea lumii.

Veverița roșcată (Sciurus vulgaris L.) Sursă foto Alexandra Mitea

Copii sunt nedumeriți deoarece în Băiuț veverița este de culoare neagră. Profesorul este pus într-o postură stânjenitoare și nu are argumente în fața copiilor care îl contrazic. Povestea este una reală, relatată de către mama mea.

Peste mai mulți ani îmi cade în mână lucrarea renumitului Prof. Dr. Raul Călinescu, un mare savant naturalist, fiind considerat fondatorul biogeografiei românești. Cartea se numește „Sciuridele din RPR” și a apărut la Editura Științifică din București în anul 1956. Sciuridele sunt o familie de rozătoare din care fac parte, veverița, marmota și popândăul. Profesorul Călinescu relatează existența unei varietăți de veveriță neagră care trăiește în comuna Băiuț, județul Maramureș. Este prezentată ca o raritate, variatatea roșcată neexistând în zonă.

Veverița neagră (Sciurus vulgaris L.) Sursă foto Viorel Coroian

Veverița neagră este o specie care provine din Statele Unite, fiind semnalată și în Anglia, fiind adusă accidental cu vasele comerciale. Se pune întrebarea cum a ajuns la Băiuț și cum a ajus așa repede o specie dominantă în localitate ?

Apelând la Umorul de Băiuț (un gen de umor despre care vom vorbi într-un articol viitor) ne întrebăm dacă nu a venit cumva cu Bradul Douglas din California, altă specie care s-a adaptat perfect climei din localitate. Peste câțiva ani după Băiuț, veverița neagră este semnalată și la Sinaia iar în ultimii ani și în alte locații din țară.

La ora actuală veverița neagră are o raspândire tot mai mare depășind arealul comunei Băiuț, fiind întâlnită și în Cheile Lăpușului sau chiar și în alte zone (După observațiile făcute de către cunoscutului naturalist și fotograf Viorel Coroian, un promotor al frumuseților naturii din Țara Lăpușului).

Veverița neagră (Sciurus vulgaris L.) Sursă foto Viorel Coroian

În Anglia veverița neagră tinde să fie o specie dominantă, fiind mult mai adaptată la mediu, renumiții cercetători britanici confirmând prin teste genetice originea americană a acestei varietăți de culoare. Nu știm care va fi rezultatul confruntării peste ani între veverița neagră și cea roșcată la noi în țară, deocamdată cea roșcată este în continuare varietatea dominantă în România. Dar dacă doriți să vedeți sprintena veveriță neagră oarecum la ea acasă, vă invităm la Băiuț, fără să uitați să aveți câteva nuci în buzunar.

Walter ÜBELHART

Citește și

„Laguna albastră” de la Poiana Botizii și fascinația culorii


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu