Share
A fost implementată prima legislație dedicată combaterii violenței împotriva femeilor

A fost implementată prima legislație dedicată combaterii violenței împotriva femeilor

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marți, 7 mai 2024, prima lege europeană destinată luptei împotriva violențelor față de femei. Legislația nu include, totuși, prevederi specifice privind violul, deoarece nu s-a ajuns la un consens cu privire la o definiție comună.

Textul incriminează la nivel european mutilările genitale feminine, căsătoria forţată, difuzarea neconsimţită a unor imagini intime şi hărţuirea cibernetică. El stabileşte pedepse minime de la un an la cinci ani de închisoare, în funcţie de delict. Se consideră circumstanţe agravante când  victima este un copil sau o parteneră de viaţă,sau fostă parteneră de viaţă. Acestea duc  la pedepse mai aspre.

„Violenţa la adresa femeilor şi violenţa în familie sunt delicte persistente. Această lege va garanta, la scara UE, că autorii (faptelor) vor fi sever sancţionaţi şi că victimele vor primi tot sprijinul de care au nevoie”, a comentat ministrul justiţiei belgian, Paul Van Tigchelt, a cărui ţară exercită preşedinţia Consiliului UE.

Țările membre au 3 ani pentru transpunerea directivei în legislațiile naționale.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu