Share
Vreme capricioasă iarăși: Manifestări de instabilitate atmosferică și ploi torențiale așteptate în Maramureș. Va fi din nou pericol de producere a inundațiilor

Vreme capricioasă iarăși: Manifestări de instabilitate atmosferică și ploi torențiale așteptate în Maramureș. Va fi din nou pericol de producere a inundațiilor

Iarăși capriciile vremii ne vor da bătăi de cap! În orele următoare, vom avea parte de manifestări de instabilitate atmosferică, ce se vor concretiza în furtuni ce vor lăsa în urma lor, local, cantități însemnate de apă.

Mai exact, vorbim despre două coduri galbene meteorologice care vor viza Maramureșul, pentru 12 și 13 iunie. În plus, există și o avertizare hidrologică de pericol de inundații. Ca un fapt, probabilitatea mai mare, mai ridicată, de precipitații abundente, însoțite de tot alaiul de fenomene severe, va fi mai ridicată în a doua parte a nopții de 12 către 13 iunie, respectiv în zorii zilei de 13 iunie.

AVERTIZĂRI METEOROLOGICE

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 12 iunie, ora 11:00 – 12 iunie, ora 21:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Pe parcursul zilei de sâmbătă (12 iunie) în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Notă: Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici și pe intervale mai scurte de timp.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 13 iunie, ora 02:00 – 13 iunie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi însemnate cantitativ

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea nordică a Moldovei și în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 13 iunie, ora 10:00 – 15 iunie, ora 23:00
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate

În intervalul menționat, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că va actualiza prezentul mesaj.

AVERTIZĂRI HIDROLOGICE

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:

Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş, Olt, Siret şi afluenţii Prutului

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 12.06.2021 ora 15:00 – 14.06.2021 ora 12:00

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:

COD GALBEN

În intervalul 12.06.2021 ora 15:00 – 14.06.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş – bazine superioare şi afluenţi bazine mijlocii şi inferioare (judeţul Maramureş), Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Mureş – bazin superior amonte S.H. Glodeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni – amonte S.H. Luduş (Harghita, Mureş şi Bistriţa Năsăud), Olt – bazin amonte S.H. Hoghiz şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz – amonte confluenţă cu râul Lotru (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu şi Vâlcea), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi) şi afluenţii Prutului aferenţi sectorului amonte confluenţă Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi).

Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Maramureş, Bistrița Năsăud, Suceava, Neamț și Botoşani.

Sprecialiștii menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu