Share
Un dialog cu Doamna eleganței gimnasticii ritmice, Carmen Mihaela Coca

Un dialog cu Doamna eleganței gimnasticii ritmice, Carmen Mihaela Coca

Cartea vieții Mihaelei Carmen Coca are în cuprinsul ei o poveste impresionantă despre pasiune, devotament și perseverență. O viață dedicată frumuseții și grației mișcărilor. Antrenamente intense, competiții și satisfacția de a vedea că munca și sacrificiul depus aduc roade, au reprezentat o treaptă în plus în evoluția ei personală și profesională. Cu maturitate competițională și-a urmat parcursul de gimnastă, pedagog, antrenor, maestră a sportului, arbitră internațională de gimnastică ritmică, arbitră federală, multiplă campioană națională și vicecampioană balcanică la gimnastică ritmică.

DIRECT MM:

Cum a început povestea gimnasticii ? A existat un moment sau un model care v-au inspirat sau marcat în copilărie?

Carmen Mihaela Coca:

Povestea gimnasticii a început cu povestea baletului. Așadar, am urmat cursurile școlii de balet, după care am intrat în sala de gimnastică. De acolo nu am mai ieșit timp de 50 de ani. Mai întâi ca sportiv, ulterior ca antrenor. De când mă știu m-a inspirat muzica! Fără muzică sportul acesta nu are culoare. Nu am avut un model anume. Mereu am vrut și am fost EU!

DIRECT MM:

Există o rețetă a succesului în gimnastică? Era considerat cântarul un dușman de temut?

Carmen Mihaela Coca:

Din punctul meu de vedere, rețeta succesului este munca! A nu se uita dorința de a fi, de a „spune” frumos în ceea ce faci. Din punctul meu de vedere cântarul nu trebuie să fie considerat dușman! Dimpotrivă, ca aliat, face casă bună cu gimnastele! O gimnastă, când apare pe covorul de concurs, face impresie, și prin felul cum arată, fizic vorbind. Tehnica exercițiilor este mult mai bine realizată atunci când gimnasta are o ușurință în execuție.

DIRECT MM:

Credeți că gimnastica ritmică a fost marginalizată, în favoarea celei artistice?

Carmen Mihaela Coca:

Gimnastica ritmică este „sora” mai mică a gimnasticii artistice. Fiecare are frumusețea ei. Nu consider că este marginalizată. Este altceva. Noi concurăm doar pe covor, câte o gimnastă, spre deosebire de gimnastica artistică, unde se concurează pe patru aparate concomitent. Repet, fiecare ramură a gimnasticii este frumoasă în felul ei, gimnastica ritmică, însă, are mai multă elegantă decât cea artistică.

DIRECT MM:

Satisfacția atinge cote maxime ca sportiv sau ca antrenor?

Carmen Mihaela Coca:

Ca antrenor! În această ipostază m-am văzut concurând, câștigând. Am revăzut fetița și mai apoi tânăra care a însemnat ceva pentru sportul românesc, tânăra, acum adultul care trăiește la fel de intens gimnastica ritmică, de pe marginea covorului de gimnastică. Atunci când poți da mai departe din ceea ce ai făcut o viață, satisfacția este la cote maxime.

DIRECT MM:

Cum ar trebui atrași copiii spre sport?

Carmen Mihaela Coca:

Orice în lumea asta se învață prin joacă! Așa că ne jucăm cu mingea sau coarda. Să nu vorbim de cerc sau panglică, care sunt mai atractive. Și asta pentru gimnastică. Și tot așa prin „metoda” joacă putem atrage cât mai mulți copii.
Gimnastica ritmică s-a dezvoltat foarte mult, atât din punct de vedere tehnic, cât și artistic. Am spus și voi spune întotdeauna: gimnastica ritmică este la granița dintre sport și artă! Este singurul sport prin excelență feminin. Dezvoltă fizicul și psihicul sportivelor în mod armonios, cum niciun alt sport nu o face!

DIRECT MM:

Aveți o pasiune pentru pictură. În ce împrejurări s-a declanșat? Are ceva în comun pictura cu gimnastica ?

Carmen Mihaela Coca:

Pictura este artă. Gimnastica ritmică este acolo! Am simțit să mă exprim și cu ajutorul penelului, nu numai pe covorul de gimnastică. Și așa am făcut. Mai demult, cineva m-a întrebat de unde îmi vin ideile . Mă refer la tablouri, desigur. Din interior, am răspuns. Și da, ceea ce am în interior, las să se vadă afară. Când am fost gimnastă am „pictat” cu obiectivele portative, acum „fac gimnastică” pe pânză.

DIRECT MM:

Aveți un sfat pentru cei care doresc să facă performanță, nu neapărat în gimnastică?

Carmen Mihaela Coca:

Tuturor celor care doresc să facă performanță, în orice domeniu, le sugerez să își dorească în primul rând! Să se informeze, să își dorească să se autodepășescă, și nu în ultimul rând, să le placă! Le-am spus copiilor și elevilor mei, că, indiferent ce vor să facă în viață, să facă foarte bine. Dacă simt că nu pot, să renunțe. Există o sumedenie de domenii de unde pot alege!

Carmen Mihaela Coca a ales să fie mesagerul gimnasticii ritmice pe mai departe, prin pictură, îmbinând cele două arte.

Picturile ei și-au lăsat amprenta, ilustrând numeroase cărți de critică și antologii literare. În palmaresul gimnastei și artistei s-au adăugat premii speciale pentru pictură și excelență în artă.

Ambasadoarea penelului, Carmen Mihaela Coca va continua să picteze gimnastica ritmică în culorile speranței și frumuseții desăvârșite.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu