Share
Protoiereii s-au adunat la ședința anuală de bilanț

Protoiereii s-au adunat la ședința anuală de bilanț

Joi, 25 ianuarie, s-a desfășurat, în Sala festivă „Justinian Arhiepiscopul” din incinta Centrului Eparhial din Baia Mare, ședința anuală cu protoiereii, prezidată de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Evenimentul a fost precedat de un moment de rugăciune în Paraclisul Episcopal „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, informează  Andrei Fărcaș, redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”.

În cadrul acestei întâlniri s-a discutat bilanțul anului precedent și s-au pus la cale proiecte folositoare pentru acest an.

„Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, fiecare eparhie are în subordine mai multe protopopiate, care coordonează viaţa pastorală, activităţile sociale, activităţile cu tineretul, filantropia creştină şi tot ce ţine de viaţa bisericii în teritoriu, fiecare protopopiat având un număr de parohii, nu întotdeauna simetric. În Episcopia Maramureşului şi Sătmarului există 8 protopopiate. În fiecare an protopopii sunt convocaţi la Centru pentru a pune în lucrare proiectele Anului omagial în curs şi ale Anului comemorativ, pentru a pune în lucrare activităţile pastorale şi sociale, activităţile cu tineretul. Cea mai importantă întâlnire este cea de bilanţ, care se face pentru anul trecut, dar în anul în care am intrat.

Deci, întâlnirea noastră cu cei 8 protopopi la Centrul Eparhial are drept scop evaluarea lucrării protopopiatelor, preoţilor, mănăstirilor, pe parcursul anului 2023. Avem şi multe bucurii, mai avem şi lucruri pe care trebuie să le corectăm, să le dinamizăm în ce privesc activităţile sociale, activităţile culturale, dar, în mare, programul pastoral-misionar este unul la nivel ridicat de conştiinţă şi părinţii bisericii noastre înţeleg că nu mai pot rămâne doar în calitatea lor de sacerdoţi şi Biserica trebuie să iasă în comunitate, să iasă în întâmpinarea credincioşilor şi asta se întâmplă în ultimul deceniu, cel puţin, în proiect la nivel de Biserica Ortodoxă Română.

Şi avem bucuria, pe lângă multele întâlniri cu credincioşii în cadrul sfinţirilor de biserici, în cadrul hramurilor mari mănăstireşti, a evenimentelor parohiale, avem bucuria realizărilor în celelalte domenii, cultural-teologice, social-filantropice, activităţi cu tineretul. Suntem impresionaţi de modul în care credincioşii înţeleg să contribuie la sprijinirea activităţilor Bisericii, astfel că la sectorul social-filantropic anul acesta suma colectată de la parohii, deci de la credincioşi, trece de peste 5 milioane de lei, adică un milion şi ceva de euro. Alături de această sumă împărţită, redistribuită în funcţie de nevoi şi de urgenţe, alături de această sumă se adaugă şi proiectul în derulare „Biserica alături de comunităţile marginalizate”, de un milion de euro, prin Programul POCU, proiectul operaţional pentru formarea personalului consacrat activităţilor sociale. În cadrul acestui proiect, cei ce fac parte din proiect, în frunte cu părintele vicar administrativ, au făcut o vizită în schimb de experienţă în Suedia şi Danemarca, au vizitat centre din Stockholm, din Copenhaga şi Upsala şi şi-au îmbunătăţit modul de a aborda asistenţa persoanelor vârstnice. Aceasta a făcut parte din proiectul Anului omagial în Eparhia noastră.

Apoi suntem bucuroşi pentru activităţile cu tineretul. Noi, în fiecare an, de o vreme încoace, derulăm un proiect, care se numeşte „Nicio comunitate parohială fără tabără de vară”. Se adună împreună 3-4-5 parohii, în funcţie de mărimea lor, şi fac o tabără de o zi sau de mai multe zile la sfintele mănăstiri şi avem bucuria ca la sfârşitul anului 2023 să constatăm că peste 10.000 de tineri au fost în tabere (…).

Tinerii ASCOR sunt foarte activi şi îi ajută pe preoţi în derularea proiectelor, pentru că ei au experienţă şi au participat la foarte multe tabere, animând şi ajutând să se desfăşoare după un anumit proiect fiecare tabără, să nu fie ceva haotic (…).

A fost Anul persoanelor vârstnice. În fiecare parohie preoţii sau vizitat bătrânii, a fost un program eparhial acesta, au fost îndatoraţi să viziteze persoanele vârstnice, tinerii să se întâlnească cu bătrânii. Tot tinerii de la ASCOR şi de la ATOCEM, tinerii Catedralei, au vizitat multe case unde locuiesc bătrâni singuri, au stat cu ei o zi, le-au dus anumite daruri şi lucruri de care au nevoie. Deci, toate sunt o înşiruire de lucrări ale Bisericii care arată dinamica unei instituţii acre a evoluat extraordinar, impresionant de mult în ultimul deceniu, cel puţin, şi la sfârşitul anului ne minunăm şi mulţumim lui Dumnezeu, sâmbătă vom avea Adunarea Eparhială, mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a ajutat să realizăm (…)”, a declarat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Foto: Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu