Share
Șase ierarhi au slujit la Mănăstirea Rohia cu ocazia împlinirii a 30 de ani de arhierie a Preasfințitului Părinte Iustin

Șase ierarhi au slujit la Mănăstirea Rohia cu ocazia împlinirii a 30 de ani de arhierie a Preasfințitului Părinte Iustin

Duminică, 21 aprilie, a 5-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, un sobor de arhierei, preoți și diaconi au slujit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Protopopiatul Lăpuș, cu ocazia aniversării a 30 de ani de Arhierie a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

„Suntem în duminica a 5-a din Sfântul şi Marele Post, într-o atmosferă de pregătire a praznicului cel Mare şi Sfânt al Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Suntem în sobor binecuvântat de Ierarhi la Mănăstirea Rohia din pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru tot ce se petrece aici în locul Său cel Sfânt ales pentru a se face pe el mănăstire pentru a lumii mântuire.

Locul acesta este cu adevărat ales de Dumnezeu, parcă este arătat cu degetul lui Dumnezeu din cer ca aici să se construiască Casă Maicii Domnului. Lucru care s-a întâmplat acum peste un secol, în 1923, deci în 2023 a fost un secol de la întemeierea mănăstirii, iar în 2026 va fi un secol de la sfinţirea bisericii de zid de către Episcopul Nicolae Ivan al Clujului, vrednic de pomenire.

Aici a fost o lucrare duhovnicească deosebită, din voia lui Dumnezeu şi purtarea Lui de grijă. Mănăstirea însăşi a fost o ofrandă adusă lui Dumnezeu pentru darul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Aşa a şi lucrat această mănăstire, pentru unitatea neamului românesc, pentru apărarea sfintei şi dreptei noastre credinţe ortodoxe strămoşeşti, pentru binecuvântarea, pentru sfinţirea, pentru mângâierea şi vindecarea poporului lui Dumnezeu de boli sufleteşti şi trupeşti şi luminarea minţii şi binecuvântarea familiilor, a comunităţilor, a ţinutului. Iată că, din voia lui Dumnezeu, şi noi, din fragedă pruncie am intrat pe poarta acestei mănăstiri şi, urmând părinţilor noştri cu viaţă sfântă, al Preasfinţitului nostru Părinte Justinian, care a stăreţit 30 de ani la Rohia, în vremuri grele, a prins şi perioada horthistă şi apoi perioada lungă şi grea comunistă, până în 1973, când a plecat la Cluj în ascultarea, cu alegerea Sfântului Sinod, să fie Episcop Vicar.

A urmat Părintele Serafim, ucenicul dânsului, şi apoi am venit noi, la o vârstă foarte tânără, dar cu oarecare cunoaştere a vieţii de mănăstire, deoarece în 1976 ne-a chemat Dumnezeu la vârsta de 14 ani, să intrăm în această sfântă mănăstire sub ascultarea părintelui Serafim, prin voia lui Dumnezeu şi bine binecuvântarea şi ocrotirea Maicii Domnului. Am ales să slujim pe Dumnezeu, că aşa a fost gândul şi lucrarea Lui. Alegerile nu ne aparţin, nici părinţii nu ni-i alegem, nici locul unde să ne naştem, nici lucrarea, dacă o închinăm lui Dumnezeu, nu alegem noi cum şi ce trebuie să facem. Două date sunt importante în viaţa noastră, ziua în care ne-am născut şi ziua în care descifrăm de ce ne-am născut, cu ce misiune am venit. Şi eu am descifrat acest lucru când Dumnezeu ne-a chemat să fiu monah, să fiu diacon, slujitor al lui Dumnezeu la Altar, adică Ieromonah şi apoi, foarte tânăr, să fiu stareţ după părintele Serafim, împreună vieţuind cu părintele Nicolae, monahul cărturar şi mărturisitor în temniţele comuniste şi care, toţi trei Părinţii, părintele Justinian, părintele Serafim şi părintele Nicolae ne-au marcat viaţa şi am învăţat din slujirea şi din cuvântările lor cum să slujim pe Dumnezeu, cum să vorbim poporului lui Dumnezeu.

În 1994, IPS Justinian, venind la Baia Mare ca şi Arhipăstor, era cel mai îndreptăţit fiu al Maramureşului, dar n-a luat o povară uşoară, ci foarte grea, putea să rămână la Cluj şi era succesor cu siguranţă al IPS Teofil, a venit la nou-înfiinţata, nou-reînviata Episcopie a Maramureşului şi a pornit de la iarbă verde. Patru ani de zile a dus această cruce singur. În 1944, când eu aveam 32 de ani şi jumătate, şi, deci, stareţ al mănăstirii, după ce m-a citit şi m-a văzut şi a intuit că sunt capabil de ascultare şi de împreună slujire şi de jertfă multă, era vorba de jertfă multă, am venit în 1994 lângă dânsul şi evenimentul, alegerea a fost în 22 martie, evenimentul sfinţirii, unic şi, până la urmă, irepetabil, a avut loc în 17 aprilie 1994, în duminica a V-a, a căzut atunci.

În data de 17 aprilie a Sfântului şi Marelui Post a căzut atunci Duminica Sfintei Maria Egipteanca. A avut loc atunci slujba de hirotonie sub protia Mitropolitului Antonie al Ardealului, am fost aduşi de mână, mi-au fost naşi de hirotonie IPS Bartolomeu şi Preasfinţitul Justinian. A fost un eveniment fără precedent şi de atunci şi până la plecarea IPS Justinian, 22 de ani am tras la jugul acestei Episcopii, repet, pornind de la iarbă verde şi aducând Episcopia acolo unde este astăzi, pentru că totul a fost proiectul, voia şi lucrarea lui Dumnezeu. Şi lucrarea Lui, Episcopia aceasta răstignită şi desfiinţată de trei ori în istorie, a înviat şi a izbucnit ca din pământ, din cenuşa rămasă în vatră.

Astăzi am venit să-I aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru tot ce s-a petrecut în acest timp, pentru felul în care a lucrat Dumnezeu şi pe acest Munte prin ctitoria noii biserici. Împreună am pornit lucrarea cu Părinţii mănăstirii, cu ucenicii noştri, Centrului Cultural Pastoral şi Monahal „Nicolae Steinhardt” şi tot ce se întâmplă, în aşa fel încât, în 2026, la 100 de ani de la sfinţirea primei biserici, să resfinţim biserica şi ansamblul, dacă Dumnezeu va vrea, cu participarea Preafericitului Patriarh Daniel. Dăm slavă lui Dumnezeu că, iată, astăzi în fruntea noastră se află Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a făcut parte din sobor, între cei şapte Ierarhi şi a rostit cuvânt de învăţătură în duminica aceea, şi care astăzi, iată, este Mitropolitul locului şi a venit împreună cu Preasfinţitul Petroniu al Sălajului, Preasfinţitul Benedict Bistriţeanul, Episcop Vicar al Clujului, suntem noi, Ierarhii locului, iar Preafericitul Patriarh Daniel a trimis un mesaj de felicitare, de încurajare, de întărire şi de preţuire şi Îi mulţumim că l-a trimis ca delegat pe Preasfinţitul Paisie Sinaitul. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru credinţa puternică a poporului din această parte de ţară pentru că a rodit toată slujirea IPS Justinian şi a părinţilor de aici şi astăzi lucrarea este pilduitoare şi-L rugăm pe Dumnezeu şi Maica Domnului să-i ocrotească pe părinţi, să-i întărească ca să ducă la bun sfârşit lucrările de aici, să slujească poporul lui Dumnezeu, aşa cum Îl rugăm pe Dumnezeu şi pe Maica Domnului să ne dăruiască nouă celor doi Ierarhi puterea, râvna şi duhul IPS Justinian.

Noi am slujit şi am lucrat în acelaşi duh şi, la 40 de ani dintre noi, duhul Rohiei ne-a unit şi duhul Rohiei este un duh de pace, de binecuvântare, de lumină şi de har. Acest lucru se vede, se simte şi cine vine aici îl poartă acest duh cu el, cum l-am purtat noi peste tot unde am slujit Biserica lui Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru ziua de astăzi binecuvântată şi minunată, împodobită cu lumină şi cu soare şi pentru credinţa poporului lui Dumnezeu. Amin”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei au liturghisit: Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal – Delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – care a dat citire Mesajului Aniversar al Preafericirii Sale.

Din soborul slujitor au făcut parte părinții din Administrația Eparhială, părinții protopopi și preoții invitați.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Coralei preoțești „Arhanghelii” a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului dirijați de părintele Petrică Aurelian Covaciu.

În ajunul sărbătorii, o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” condus de Florian Vois au dat răspunsurile la strană la Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, care a fost oficiată în paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” de la demisolul mănăstirii.
La acest ceas sărbătoresc, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un Mesaj de felicitare Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la hirotonia întru Arhiereu, care a avut loc la Mănăstirea Rohia, intitulat „Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Matamureşului şi Sătmarului, un Ierarh dinamic şi misionar”.

În semn de preţuire, Părintele Patriarh Daniel i-a oferit o cruce de binecuvântare şi un set de engolpioane lucrate la Atelierele Patriarhiei Române.

Un cuvânt de felicitare a adresat Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, intitulat „Episcopul Iustin – ctitor de suflete, de şezăminte sfinte, de şcoli, de mănăstiri şi de biserici”. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei i-a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană cu „Înălţarea Sfintei Cruci” şi un coş cu flori.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a prezentat credincioşilor două volume apărute în aceste zile: „Sfântul Ioan Botezătorul: mărturie evenghelică şi mianism iudaic”, apărută la Editura Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ediţia a III-a revizuită, şi cartea „Evanghelia harului şi adevărului mântuitor”, care cuprinde predicile la duminicile de peste an, un volum de peste 500 de pagini apărut la Lumea Credinţei şi Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat cuvinte de mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cuvântul adresat, precum şi celorlalţi Iararhi prezenţi, preoţilor, oficialilor, credincioşilor veniţi nu doar să se roage, ci şi să-i adreseze cuvinte de felicitare.

Un mare număr de oficiali şi credincioşi au ţinut să îl felicite pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu ocazia celor 30 de ani de la hirotonia întru Arhiereu, la un moment care a avut loc în biserica nouă a Mănăstirii Rohia.

Credincioşii din Parohia Ortodoxă Libotin au asigurat, după datină, mâncare pentru credincioşii care au fost ieri la mănăstire pentru a se ruga împreună cu soborul, informează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Sursa foto – Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu