Lecția de ambiție a ”tricolorilor” U19 - 42 minute în urmă
Copii de grădiniță din Cavnic în drumeție cu jandarmii montani - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Merit mai mult”… între act de autovalidare și capcană a insuficienței perpetue - 3 ore în urmă
Ilie Bolojan desemnat premier de Nicușor Dan - 4 ore în urmă
Ceremonial militar și religios la ISU Maramureș: 19 absolvenți ai Școlii „Pavel Zăgănescu” Boldești au depus jurământul - 4 ore în urmă
Ultimele măsuri luate de Comisia de sistematizare a circulației din Baia Mare - 4 ore în urmă
Șase elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare au fost premiați la Concursul național de limbi și culturi clasice „Ecaterina Andreica” - 5 ore în urmă
Doi elevi din Maramureș au luat nota 10 la examenul de bacalaureat - 5 ore în urmă
Este oficial, România se îndreaptă spre colaps bugetar - 6 ore în urmă
Amenzi de 76.000 de lei date unor comercianți și unor șoferi - 6 ore în urmă
Atenție la căpușe! Medicii au recomandări privind ieșirea la iarbă verde
Minivacanța de sărbători este un bun prilej pentru a ieși la iarbă verde. Medicii însă atrag atența cu privire la riscul pe care îl prezintă mușcătura de căpușă, astfel că recomandă o serie de măsuri pentru a evita complicațiile pe care acestea le pot provoca.
Astfel, ei recomandă prudență în zonele cu iarbă înaltă sau/și umiditate ridicată. Pentru a evita înțepătura insectelor, este important să purtăm îmbrăcăminte adecvată, pantaloni lungi și încălțăminte închisă.
De asemenea, recomandă prudență sporită celor care merg la iarbă verde sau la plimbări prin parcuri și chiar și prin iarba din fața blocurilor mușcătura de căpușă putând fi periculoasă.
Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele gazdei și, odată lipite de trup, pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni și pot provoca inclusiv encefalita de căpușă ce afectează în special sistemul nervos central) sau Boala Lyme, transmisă oamenilor prin mușcătură.
În România există aproximativ 27 de specii de căpușe, iar acestea devin active odată cu încălzirea vremii, din aprilie până în noiembrie, incidența mușcăturilor de căpușe fiind maximă în perioada mai-iulie.
Totuși, recomandarea este să nu ne panicăm, chiar dacă am fost mușcați de aceste insecte. Cel mai important este să ne prezentăm la medic în cel mai scurt timp, pentru că, dacă este extrasă la timp, efectele mușcăturii căpușei sunt eliminate. De asemenea, mai trebuie știut că doar un mic procent (sub 10%) dintre mușcăturile de căpușe sunt periculoase.