Share
Se schimbă legea pentru persoanele cu dizabilități

Se schimbă legea pentru persoanele cu dizabilități

Persoanele cu dizablități vor avea prioritate în magazine ori instituții publice, la ghișeele sau casele de marcat ale instituțiilor publice sau magazinelor alături de femeile gravide ori însoțite de copii mici. Legea a trecut de Camera Senatorilor.

Concret, viitoarea lege stabilește că persoanele cu handicap și însoţitorii acestora vor avea prioritate „la casieriile/ ghişeele/ casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ ghişee/ case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate”.

Un alt paragraf al proiectului prevede prioritate pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora la casieriile, ghişeele ori casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, de asemenea, dacă instituțiile publice nu dețin deja ghișee dedicate acestor persoane.

Totodată, se stabilește că entităţile publice şi private vor avea obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat ori ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate persoanelor cu handicap și însoţitorilor acestora.

O măsură identică se aplică, din toamna trecută, în cazul gravidelor și persoanelor cu copii mici. Mai exact, atât femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani au acum prioritate la casieriile magazinelor sau instituțiilor publice și la serviciile acestora.

În plus, magazinele sau instituțiilor publice au fost obligate să amenajeze, pe lângă cele destinate persoanelor cu dizabilități, și locuri de parcare pentru femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii.

Proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu