Share
Biserica de lemn din Budești Josani este considerată o capodoperă arhitecturală

Biserica de lemn din Budești Josani este considerată o capodoperă arhitecturală

Lăcașul sfânt din Josani a fost ridicat în 1643 în satul Budești (atestat documentar de la 1361). A fost declarată monument istoric în anul 1999 și poartă hramul „Sfântul Nicolae”. Amplasarea ei pe un delișor îi conferă o perspectivă impresionantă și o prezență vizibilă în peisaj. Cei care aleg să o viziteze se încarcă de o atmosferă solemnă și liniștită. Construcția din bârne de lemn este ridicată în maniera tradițională, cu cheotori, pe o fundație de piatră, fiind considerată o capodoperă de arhitectură a acelor vremuri. Pictura murală este datată din 1762.

Lungă de 18 m, lată de 8 m și cu turla înaltă de 26 m, aceasta este considerată a fi cea mai amplă biserică de lemn maramureșeană cu altar, naos și pronaos, pe acesta ridicându-se turla cu patru turnulețe (aspect frecvent la bisericile de lemn din Țara Lăpușului, dar singular în Maramureșul Istoric).

Biserica adăpostește cămașa din zale a haiducului Pintea Viteazul, Grigore Pintea – originar din satul Măgoaja (1670-1703). Acesta și-a încredințat cămașa bisericii după lupta împotriva tătarilor din anul 1717. Pictura interioară, proaspătă, armonioasă și luminoasă, realizată în anul 1762, e atribuită zugravului Alexandru Ponehalschi. Biserica are în patrimoniu și o impresionantă colecție de valoroase icoane pictate pe lemn datate în sec. XVII-XVIII, unele mai vechi chiar, împreună cu icoane pictate pe sticlă. Deosebit de valoroasă e considerată a fi icoana Sf. Ioan Botezătorul, pictată prin sec. XV, ajunsă aici de la o veche biserică maramureșeană.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu