Share
Minerii construiau în urmă cu 87 de ani, o biserică pe Valea Roșie

Minerii construiau în urmă cu 87 de ani, o biserică pe Valea Roșie

Între anii 1937-1938, minerii și-au manifestat dorința de a avea o biserică, în cartierul Valea Roșie. Au împărtășit-o conducerii Trustului minier Valea Roșie, care și-a dat acordul, minerii primind sprijin și susținere din partea acestora.  Astfel, s-au înțeles să lucreze ca voluntari, câte cinci zile,  și să contribuie fiecare dintre ei, cu un salariu lunar.

Lăcașul sfânt a fost construit pe locul unei mlaștină și a primit hramul „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”. Minerii au apelat la un meșter în construirea de biserici, Gheorghe Oros din Seini iar de zugrăvit s-a ocupat pictorul Alexandru Zieberth. Slujbele au început să fie săvârsite în noua biserică, începând cu anul 1940, primul preot titular fiind pr.dr. Vasile Țiplea.

De la an la an, numărul credincioșilor care călcau pragul bisericii, a crescut considerabil. După 1990, a fost refăcută întreaga pictură a bisericii parohiale, s-au efectuat lucrări la șarpantă, s-au executat tencuieli exterioare, s-a refăcut gardul împrejmuitor, s-a introdus sistemul de încălzire centrală. Apoi s-a amenajat curtea interioară, s-a ridicat o clădire nouă cu sală pentru cor, birou parohial și grup social. A urmat schimbarea  geamurilor la biserică, pavarea soleei și altarului cu marmură. S-au cumpărat veșminte preoțesti și odoare noi. A urmat un amplu proces de restaurare interioară, cu împodobirea unei noi picturi neobizantine și cu ample lucrări de înnoire și înfrumusețare.

În fiecare an, la 29 iunie, Biserica „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel” de pe Valea Roşie din Baia Mare își sărbătorește hramul. E o mare sărbătoare, cu toate pregătirile necesare, după rânduială și tradiție, cu invitați de seamă și cu o atmosferă duhovnicească prielnică tuturor și primenită sufletului.

Lăcrimioara Zota


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu