Share
Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Răzoare

Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Răzoare

Biserica de lemn din localitatea Răzoare, județul Maramureș are hramul Sfântului Dumitru. Datează, cu aproximație din secolul al-XVIII-lea și este declarată monument istoric. În partea exterioară este îmbrăcată în lemn iar în interior s-au folosit lambriuri de lemn până la jumătatea pereților. Pridvorul este închis, cu ferestre, frontal și lateral. Pereții pronaosului sunt zugrăviți în alb. Aceștia sunt decorați cu icoane înrămate și șterguri.

Pe boltă, în colțuri, sunt zugrăviți Evangheliștii, iar la apogeu este reprezentat „Iisus Pantocrator”, în medalion circular. Ușile împărătești sunt decorate cu motivul viței-de-vie și cu medalioane reprezentând chipuri de sfinți. De o parte și alta a ușilor împărătești se află „Maica Domnului cu Pruncul” și „Iisus pe tron”. În altar pereții sunt albi iar bolta este îmbrăcată cu scânduri vopsite în culoarea bleu, cu stele aurii. Chipuri de sfinți sunt zugrăvite în apogeul bolții.

Conservată ca muzeu, impresionează și prin crucile vechi de piatră, acoperite de mușchi și licheni care adaugă o atmosferă de mister și vechime. Duce cu gândul la trecerea timpului și la legătura dintre natură și cultură.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu