Share
Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală din Baia Mare (FOTO)

Duminica Ortodoxiei la Catedrala Episcopală din Baia Mare (FOTO)

Duminică, 21 martie (a Ortodoxiei), Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, s-au aflat în mijlocul credincioşilor de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde au săvârșit Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

La intrarea în curtea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Preasfinţitul Părinte Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul au fost întâmpinaţi de tineri din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM) flancaţi de tineri cu steagul Episcopiei şi Drapelul Naţional, care purtau icoane în mâini, în semn de cinstire a icoanei şi de mărturisire a dreptei credinţe.

Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Adrian Morar, referent în cadrul sectorului social-filantropic, Pr. Viorel Bud, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuţ Pleş, Arhid.Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dumitru Botiş, inspector social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei, Diac. Lucian Burnar, secretar eparhial, Diac. Valeriu Vana şi Diac. Vasile Petru Bud.

Mulţi credincioşi au fost în interiorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, distanţaţi după regulile impuse de oficialităţi pentru prevenirea infectării cu SARS-COV 2, cât şi în curtea foarte largă a lăcaşului de cult, o foarte mare parte din ei purtând în mâini icoane aduse de acasă pentru binecuvântare şi ca semn al cinstirii icoanei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
​Amintim că în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, în Sala-muzeu „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, se află deschisă expoziţia de icoane intitulată „Chipuri din veac în veci”, ediţia a V-a, cu icoane ale pictorilor din Episcopie, organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, cu ocazia Duminicii Ortodoxiei, de către Sectorul patrimoniu sacru şi pictură bisericească, condus de părintele Virgil Jicărean.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din acest an.

„Duminica de astăzi, numită a Ortodoxiei, prim popas în călătoria duhovnicească a Marelui Post, a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al Constantinopolului, în urma Sinodului local de la Constantinopol din 11 martie 843, care a consfințit oficial proclamarea definitivă a cinstirii sfintelor icoane”.

La final, Preasfinţitul Părinte Iustin a adresat credincioşilor un cuvânt de binecuvântare.
„Astăzi am fost împreună: Biserica triumfătoare a sfinților din cer și Biserica luptătoare a creștinilor de pe pământ. Din acest motiv este atât de sfântă și de strălucită această Duminică a Ortodoxiei pe care Sfinții Părinți au așezat-o și pe care Ortodoxia universală o sărbătorește azi în toată lumea. Să dăm slavă lui Dumnezeu și să Îl rugăm să ne ajute să continuăm să urcăm treptele postului în fiecare zi și în fiecare duminică și să ajungem Sfânta și Slăvita Înviere pe care să o sărbătorim în pace, așa cum se cuvine, creștinește și cu solemnitatea necesară. Nici nu putem gândi că Paștile nu le vom sărbători creștinește și cum se cuvine; nici nu putem accepta și nici Dumnezeu nu va îngădui să nu avem Paști Sfinte și solemne și să primim lumină de la Sfântul Mormânt, care va ajunge, ca în fiecare an în toată Patriarhia Română și de-acolo, în toată țara, cum am primit-o și până acum și să cântăm cu toții „Hristos a înviat!”, plini de bucurie și de Slava Învierii. Toate acestea ni le va dărui Dumnezeu, mai cu seamă că în noaptea de Înviere slujba se ține în afara bisericii iar la ea participă familia întreagă; vin părinții cu copiii lor. Este sărbătoarea la care participă tineretul nostru creștin din toată România creștină. Ne amintim, că în toți anii, în curtea Catedralei noastre, mai mult de jumătate din miile de credincioși care se adună în noaptea de Înviere, erau tineri, și răspund cu multa credință și cumințenie „Adevărat a înviat”, țin lumânări în mână și cântăm împreună din mii de inimii și mii de glasuri: „Hristos a înviat!“. Este cu adevărat înălțător și cutremurător, în cer și pe pământ. Așa să ne ajute Dumnezeu, așa să ne rugăm, așa să credem și să nădăjduim și să fim încredințați că așa va și fi!”, a precizat Preasfinția Sa.

​În încheiere, după obiceiul de la acest sfânt locaş de închinare, Preasfinţitul Părinte Iustin a binecuvântat cu aghiasmă icoanele credincioşilor cu care au venit astăzi să se roage, de Duminica Ortodoxiei, deoarece acest praznic sfânt este ţinut cu multă pioşenie şi smerenie de către băimăreni, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu