Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate pentru a avea adevărata fericire! Cum combați eficace depresia de sărbători!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate pentru a avea adevărata fericire! Cum combați eficace depresia de sărbători!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață și sănătate pentru a avea adevărata fericire! Cum combați eficace depresia de sărbători!

Depresia din lunile ce preced sărbătorile și chiar după, nu este ceva neobișnuit sau rar. Cu toate că ar trebui să fie o perioadă frumoasă, pentru unele persoane nu e. La unii se activează sentimentele de tristețe, abandon, anxietate etc. Din păcate, statisticile arată oricum o creștere la nivel mondial a bolilor psihice post-pandemic.

Referitor la problemele de ordin emoțional ce apar de sărbători, factorii ce contribuie la acest aspect sunt: stresul legat de agitația cumpărăturilor, sarcinile legate de ”obligațiile” de familie, sarcini legate de muncă, așteptările nerealiste induse de reclame, filme, stresul financiar, bilanțul de final de an care nu e conform așteptărilor sau imposibilitatea de alături de cei dragi (mulți sunt departe unii de alții). Un alt factor ce întreține aceste stări sunt abuzurile alimentare și alcoolul, vremea mohorâtă etc. Desigur, la toate acestea este atitudinea și perspectiva din care privim lucrurile.

Trebuie să învățăm că nu ceea ce ni se întâmplă îmi produce depresia și starea proastă, ci modul în care interpretăm ceea ce ni se întâmplă. De multe ori ne concentrăm atenția pe ceea ce nu e în controlul nostru și pe gânduri negative, iraționale, catastrofale. Mai există și acea vulnerabilitate de fond, acea predispoziție spre a fi mai trist. Ok, dar asta nu înseamnă că nu putem încerca să ne simțim mai bine. În noi de multe ori se activează acele părți rănite. Mediul, oamenii, situațiile le pot activa. Am învățat o chestie faină de la J. Dispenza că emoțiile au sediul în corp și că atunci când simțim emoțional ceva neplăcut, aproape niciodată nu e despre prezent, e o amintire din trecut. Când simt de exemplu tristețe, m-aș putea întreba:”- Ce simt acum? Oare unde în trecut am mai simțit asta? Cu cine eram? Ce s-a întâmplat? De ce-mi reamintește emoția asta? Câți ani aveam? Ai să observi că mintea îți dă o informație, o imagine.

Bun! Închide ochii, intră într-un dialog cu copilul, tânărul de atunci. Spune-i ce-ar fi vrut să audă la acel moment. Îmbrățișează-l dacă are nevoie. Acceptă-l, validează-l, liniștește-l. Fă și spune ce are nevoie. Asigură-l că de azi înainte nimeni nu-i mai face rău, tu ești acolo mereu pentru el, tu îi ești mamă și tată de acum. Este acea parte ce are nevoie de asta. O altă metodă de a ne căpăta controlul este:
1) stabilește limite sănătoase, inclusiv financiare.
2) fă o listă cu priorități, oare chiar e necesar?
3) fii în acord cu ceea ce poți și îți face plăcere. Nu ”trebuie” nimic.
4) nu te compara și nu compara ce ai sau nu ai, ce ai avut, ai putut face în trecut sau viitor. Prezentul este simgurul timp în care poți trăi
5) fii recunoscător pentru ce ai.

Recunoștința schimbă perspectiva din care privim viața. Alege speranța în loc de disperare. Tu, cel ce ai citit aceste rânduri ai primit și azi în dar viața. În fiecare noapte 1 milion de oameni nu se mai trezesc.

Fii recunoscător că vezi, alții nu au acest dar, umblii, alții nu au șansa asta, trăiești într-o zonă fără conflicte armate. Uite așa, realizezi că ai destule. Și dacă te consideri un om cu credință în Divinitate, nu uita să-ți faci companion de viață pe Dumnezeu, pe Iisus, pe cine consideri. Imaginează-ți ce te-ar sfătui el în momente de încercare? Stai de vorbă cu Divinul. Întodeauna îți răspunde, dar poate nu L-ai auzit din pricina gălăgiei din mintea ta. Spune-le gândurilor, fricilor să tacă, să facă liniște. Azi vrei să asculți altceva. De nu crezi în Divin, nu uita că ai un Sine. E perfect. Și el are toate resursele necesare de a depăși orice. Iar pentru cei ce cred că Divinul nu e în exterior, amintiți-vă că DUMNEZEU privește din spatele ochilor. Dumnezeu este în tine, este tu, este întrega lume, este chiar sinele tău. ”Cel care trăiește în iubire trăiește în Dumnezeu, iar Dumnezeu trăiește în el”( Ioan1-4:16). Acceptă că această e în tine. “ La Dumnezeu toate sunt cu putință”. Sărbători cu bucurie în inimă!

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu