Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Aspecte despre viața unui copil; Cum acesta este proiectul perfect al lui Dumnezeu și în sinele lui are schița perfectă de evoluție personală

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Aspecte despre viața unui copil; Cum acesta este proiectul perfect al lui Dumnezeu și în sinele lui are schița perfectă de evoluție personală

COPILUL ESTE PROIECTUL PERFECT AL LUI DUMNEZEU. ÎN SINELE LUI ARE SCHIȚA PERFECTĂ PENTRU A SE DEZVOLTA.

CREIERUL unui copil ocupă locul central în aproape fiecare aspect din viața unui copil. Este precum un burete ce absoarbe tot. În el se îmbibă toate experiențele, dar mai mai ales cele pe care le oferim în calitate de părinți. Ceea ce facem ca părinți contează. Desigur, genele pe care le primim au și ele însemnătate, mai ales în privința temperamentului.

Deci, cu toții avem o vulnerabilitate de fond. Aceasta este precum o fundație a unei case la care se adaugă mediul în care creștem, mai ales cum ne cresc părinții, cum se raportează la noi oamenii care ne iubesc, ce muzică ascultăm, ce citim, cât stăm pe ecrane, dacă facem vreun sport etc, practic tot ce trăim influențează modul cum se dezvoltă creierul.

Îl voi aminti din nou pe Dr. Daniel J. Siegel care vorbește despre faptul că creierul uman are are mai multe părți, cu roluri diferite. Majoritatea știm despre faptul că partea stângă ne ajută la logica matematică și la organizarea gândurilor în propoziții, iar partea dreapta se ocupă cu emoțiile și ne ajută să interpretăm și limbajul nonverbal. Dar, creierul mai are și acea parte reptiliană care ne ajută să luăm decizii rapide când e vorba de supraviețuire. E acel instinct cu care am fost înzestrați pentru atunci când specia era pusă în pericol. Când omul ancestral trebuia să-și procure hrana mergând la vânătoare. Avea nevoie de instinctul de supraviețuire? Da! Dacă ceva în tufiș mișca, putea fi un animal sălbatic ce-l putea ataca. Acest instinct a rămas în noi și de destule ori, se activează în situații în care, ”animalul sălbatic” este o situație ce nu are legătură cu adevărat cu un pericol real.

Apoi mai avem și acel creier de mamifer ce ne conduce spre a dezvolta relații etc. Deci, creierul nostru are mai multe părți: raționale, iraționale, reflexive, reactive. De multe ori, reacționăm diferit, ca și cum am fi mai multe persoane. Pentru a fi în echilibru, aceste părți, după opinia lui Daniel J. Siegel, trebuie INTEGRATE. E ca și o mașină, dacă un anumit mecanism nu funcționează, în timp acel aspect va aduce după sine o disfuncționalitate importantă. Tot așa și creierul nostru. Toate părțile trebuie să lucreze ca un întreg, să existe conexiune între ele.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Nevoia din viața noastră cotidiană de a fi util apropiaților; Sindromul mai puțin cunoscut al salvatorului


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu