Share
Permanență la frontiera nordică: În județul Maramureș în municipiul Sighetu Marmației în țara noastră au ajuns 89 studenți indieni aflați la studii în Ucraina!

Permanență la frontiera nordică: În județul Maramureș în municipiul Sighetu Marmației în țara noastră au ajuns 89 studenți indieni aflați la studii în Ucraina!

Permanență la frontiera nordică: În județul Maramureș în municipiul Sighetu Marmației în țara noastră au ajuns 89 studenți indieni aflați la studii în Ucraina!

„Sighetenii au fost și rămân pe baricade! Încă din prima zi, fie că este vorba despre ONG-uri, Comunități religioase, preoți, voluntari sau simpli cetățeni, ne-am unit forțele pentru a face față unei situații greu de imaginat. Fiecare a încercat să dăruiască din timpul și resursele proprii.

Am creat o bază de date pentru a ne organiza mai bine. Am pus la dispoziție un număr de telefon disponibil 24 de ore din 24 pentru a nu rata nicio ofertă sau solicitare de ajutor. Am deschis centre de colectare a ajutoarelor mobilizând toate resursele umane, pentru că nevoile sunt multe și urgente. Primăria Sighet a gestionat împreună cu ajutorul vostru al tuturor, un număr impresionant de solicitări de a veni în sprijinul semenilor noștri care fug din calea bombelor. Nimeni nu a fost lăsat în urmă, în frig sau flămând. Nu știm ce ne așteaptă, dar știm că împreună suntem mai puternici. Rămânem uniți pentru ca binele să învingă!”, arată Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.

„Suntem pe baricade 24/24! Solidaritate și mobilizare maximă la vama Sighet în miez de noapte! După multe ore de stat în frig și cu bagajele după ei, seara trecută începând cu ora 22:00 au început să ajungă în Punctul de Trecere a Frontierei din Sighet primii 89 de studenți indieni care au fugit din calea războiului din Ucraina, aceștia dorindu-și să ajungă la București la Ambasadă. După îndeplinirea formalităților vamale, așa cum au făcut și până acum, voluntarii care sunt prezenți în Vama din Sighet s-au mobilizat exemplar și i-au întâmpinat pe tinerii înfrigurați și speriați, cu ceai cald, mâncare și haine groase. Majoritatea au avut nevoie de haine de schimb având în vedere că aceștia au stat multe ore la rând în vama ucraineană în condiții meteo grele. Acestor tineri le-a fost oferit și spațiu de cazare încălzit în corturile pregătite de ISU Maramureș pentru cazare temporară. Acestea sunt dotate cu aeroterme dar pentru a fi siguri că este asigurată căldura, ținând cont de temperaturile scăzute din timpul nopții, a fost suplimentat numărul de pături, saci de dormit și haine groase. Fiind grupuri compacte transportul a fost făcut cu mijloace de transport aparținând pompierilor SMURD.

În cursul dimineții am fost pe Stadionul Municipal unde avem 182 de locuri de cazare, studenților indieni le-a fost asigurat micul dejun, masă caldă, iar la ora 16:00 prin intermediul CFR Călători cei 89 de tineri vor pleca spre București unde prin intermediul Ambasadei vor fi îndeplinite condițiile procedurale pentru a ajunge în siguranță acasă. Mulțumesc tuturor voluntarilor care, deși poate sunt obosiți sau înfrigurați, continua să întâmpine refugiații ucraineni cu un zâmbet cald în primul rând și le acordă tot sprijinul de care aceștia au nevoie în aceste momente grele”, arată Daniela Onița-Ivașcu, viceprimarul municipiului Sighetu Marmației.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș arată că toate acțiunile continuă la frontiera de nord a județului nostru. Iată comunicatul instituției maramureșene!

„Acțiunile ISU Maramureș în sprijinul persoanelor sosite din Ucraina au continuat în aceste zile. Printre activitățile desfășurate de către pompierii maramureșeni a fost și transportul, cu ajutorul microbuzelor din dotare, a persoanelor ce trebuie să ajungă la locurile de cazare. Astfel, 89 de studenți de origine indiană, sosiți în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, au fost duși la tabăra mobilă operaționalizată pe stadionul municipal din Sighetu Marmației, unde și-au petrecut noaptea. Tinerii au fost direcționați apoi către gara CFR din municipiu, de unde au plecat ieri la București, cu trenul. Pompierii maramureșeni, alături de colegii lor din Bihor și Covasna, precum și jandarmii, reprezentanții Biroului pentru Imigrări al județului Maramureș, autoritățile județene și locale, voluntari și reprezentanți ai societății civile, acționează în aceste zile în sprijinul persoanelor care au sosit în județul Maramureș, venind din Ucraina. Tabăra mobilă operaționalizată pe stadionul municipal din Sighetu Marmației poate găzdui în acest moment 128 de persoane. Capacitatea acesteia poate fi mărită, pâna la 200 de persoane, iar la nevoie pompierii din alte județe sunt gata să transporte alte tabere, în zonă, pentru a fi puse la dispoziția celor care au nevoie”, arată reprezentanții ISU Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu