Share
Într-o zi de 22 mai se sărbătorește mondial biodiversitatea

Într-o zi de 22 mai se sărbătorește mondial biodiversitatea

Biodiversitatea rămâne răspunsul pentru multe provocări ale dezvoltării durabile. De la soluții bazate pe natură, la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară și a apei, şi până la mijloace de trai durabile. Ea rămâne fundaţia pe care putem reconstrui mai bine.

În fiecare an, la 22 mai este marcată Ziua internaţională a diversităţii biologice, cu scopul de a creşte gradul de înţelegere şi de conştientizare a problemelor legate de biodiversitate. La această dată , în 1992, cu prilejul Conferinței de la Naerobi,  a fost adoptat textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Ziua internaţională a diversităţii biologice a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Când diversitatea biologică se confruntă cu o problemă, omenirea este vizată deopotrivă. Resursele de diversitate biologică sunt pilonii pe care construim civilizaţii. Peștii furnizează 20% din proteinele animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni. Peste 80% din dieta umană este asigurată de plante. Un procent de până la 80% dintre oamenii care trăiesc în zonele rurale din ţările în curs de dezvoltare folosesc medicamente tradiționale din plante pentru asistenţa medicală de bază. Pierderea biodiversităţii ameninţă tot, inclusiv sănătatea oamenilor. S-a dovedit că pierderea biodiversităţii ar putea duce la extinderea zoonozelor – boli transmise de la animale la oameni.

Ziua Internațională a Biodiversității, sărbătorită în fiecare an pe 22 mai, aduce în atenție importanța conservării și protejării diversității biologice pentru bunăstarea planetei noastre. Costituie un prilej de informare și educare a oamenilor cu privire la importanța diversității biologice, precum și dezvoltarea unor planuri strategice pentru rezolvarea echitabilă a problemelor de mediu.

România a semnat acest document la data de 5 iunie 1992. Amplasamentul geografic al României, în care se întâlnesc Munții Carpați, Dunărea și Marea Neagră, contribuie la diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre în Europa. România include 5 regiuni biogeografice din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană, fiind țara cu cel mai mare număr de astfel de regiuni în cadrul Uniunii Europene.

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu