Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 5 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 6 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 7 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 7 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 8 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 9 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 10 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 11 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 1 zi în urmă
Într-o zi de 22 mai se sărbătorește mondial biodiversitatea
Biodiversitatea rămâne răspunsul pentru multe provocări ale dezvoltării durabile. De la soluții bazate pe natură, la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară și a apei, şi până la mijloace de trai durabile. Ea rămâne fundaţia pe care putem reconstrui mai bine.
În fiecare an, la 22 mai este marcată Ziua internaţională a diversităţii biologice, cu scopul de a creşte gradul de înţelegere şi de conştientizare a problemelor legate de biodiversitate. La această dată , în 1992, cu prilejul Conferinței de la Naerobi, a fost adoptat textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Ziua internaţională a diversităţii biologice a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.
Când diversitatea biologică se confruntă cu o problemă, omenirea este vizată deopotrivă. Resursele de diversitate biologică sunt pilonii pe care construim civilizaţii. Peștii furnizează 20% din proteinele animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni. Peste 80% din dieta umană este asigurată de plante. Un procent de până la 80% dintre oamenii care trăiesc în zonele rurale din ţările în curs de dezvoltare folosesc medicamente tradiționale din plante pentru asistenţa medicală de bază. Pierderea biodiversităţii ameninţă tot, inclusiv sănătatea oamenilor. S-a dovedit că pierderea biodiversităţii ar putea duce la extinderea zoonozelor – boli transmise de la animale la oameni.
Ziua Internațională a Biodiversității, sărbătorită în fiecare an pe 22 mai, aduce în atenție importanța conservării și protejării diversității biologice pentru bunăstarea planetei noastre. Costituie un prilej de informare și educare a oamenilor cu privire la importanța diversității biologice, precum și dezvoltarea unor planuri strategice pentru rezolvarea echitabilă a problemelor de mediu.
România a semnat acest document la data de 5 iunie 1992. Amplasamentul geografic al României, în care se întâlnesc Munții Carpați, Dunărea și Marea Neagră, contribuie la diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre în Europa. România include 5 regiuni biogeografice din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană, fiind țara cu cel mai mare număr de astfel de regiuni în cadrul Uniunii Europene.
Lăcrimioara ZOTA