Share
Frumusețile Maramureșului: Rezervația naturală Iezerul Mare

Frumusețile Maramureșului: Rezervația naturală Iezerul Mare

Mlaștina Iezerul Mare este o rezervație naturală de tip floristic și faunistic, situată în comuna Desești. În anul 2000 a fost declarată arie protejată. Se zice că adâncimea iezerului este de cca 10 m. Aria protejată reprezintă o zonă umedă (un ochi de apă drenat de pâraiele Valea Zăvoaie și Valea Cheii) înconjurat de mlaștini oligotrofe, ce adăpostește o vegetație (relicte glaciare) diversificată specifică turbăriilor, constituită din specii de: ligularia (Ligularia sibirica), iarbă albastră (Molinia coerulea), ruin (Succisa pratensis), târsă (Deschampsia cespitosa), vuitoare (Empetrum nigrum), rogojel (Carex brizoides), ruginare (Andromeda polifolia), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), coada racului (Potentilla erecta), merișor (Vaccinium vitis-idaea), bozățel (Veratrum album) și o faună reprezentată de o gamă variată de mamifere, păsări și reptile.

Traseul pornește din comuna Desești. Din fața căminului cultural se merg 50 de metri (spre Sighet) iar după ghișeul Poștal (de pe partea stânga) se face prima la stanga, pe marcajul  turistic triunghi roșu. Traseul urcă pe uliță, trece apoi pe sub podul de beton al CFF -Izvoare-Sighetu Marmației, lăsând biserica de lemn în dreapta.  Peisajul căsuțelor din lemn e unul parcă desprins din povești. Se urcă pe frumoasa Vale a Iezerului foarte bolovănoasă,  după care se ajunge la destinație.

Monument al naturii, Turbăria Iezerul Mare este una dintre cele mai bine conservate mlaştini oligotrofe din judeţul Maramureş, care se află pe platoul Munţilor Igniş la altitudinea de 1014 m.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu