Share
Forța rugăciunilor a 8 copii din Maramureș: Istoria familiei care stă în „casa bucuriei”; Cei 9, mama și copiii, sunt sub ocrotirea Sfintei Macrina

Forța rugăciunilor a 8 copii din Maramureș: Istoria familiei care stă în „casa bucuriei”; Cei 9, mama și copiii, sunt sub ocrotirea Sfintei Macrina

Forța rugăciunilor a 8 copii din Maramureș: Istoria familiei care stă în „casa bucuriei”; Cei 9, mama și copiii, sunt sub ocrotirea Sfintei Macrina

Comunitatea locală din Maramureș era șocată în toamna anului 2019 de un caz mai puțin întâlnit. 8 copii au rămas doar în îngrijirea mamei, după un incident groaznic care i-a lăsat fără tată. Întreaga colectivitate s-a mobilizat.

Presa locală, la îndemnul primarului Teodor Ștefanca, consilierului Vasile Roman, a directoarei LTM Sighetu Marmației, Adriana Vescan și a jurnalistului Cătă Țineghe, a lansat apeluri la mobilizare socială pentru a ajuta familia greu încercată. Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin, a alocat fonduri pentru a construi casa perfectă pentru acești copilași și mama lor.

Noua șansă la viață

Cazul familiei Bența din Bârsana a înduioșat întreg Maramureșul. Încă din ziua tragediei în urma căreia opt copii au rămas orfani de tată, doar în îngrijirea mamei, o mulțime de oameni cu suflet mare au sprijinit orice inițiativă socială venită în sprijinul familiei îndurerate. Oamenii de bine ai Maramureșului s-au mobilizat în regim de urgență. Imediat, casa parohială din comuna Bârsana a găzduit întâlnirea echipei de inițiativă, care a colaborat la desfășurarea și implementarea proiectului „Construiește o casă, zidește suflete!”. În ianuarie 2020, familia s-a mutat deja în casă nouă. Atunci, la început, părintele arhimandrit Casian Filip, consilier al Sectorului Social-Filantropic și Misionar, le-a mulțumit pentru implicare ostenitorilor proiectului, în numele PS Părinte Iustin, sub a cărui îndrumare directă s-a derulat acest demers. S-a scos în evidență implicarea maicii starețe Filofteia Oltean de la Mânăstirea „Soborul celor 12 Apostoli” Bârsana, și totodată, s-au adus mulțumiri pentru colectă tuturor preoților Protopopiatului Sighet, reprezentați de către părintele protopop Vasile Pop.

Argumentația campionului la canotaj

Un rol deosebit l-a avut părintele Marcel Oprișan, parohul parohiei “Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil” din Bârsana, precum și primarul Teodor Ștefanca, alături de consilierul acestuia, Vasile Roman, directorul Școlii din localitate, Maria Bernicki. Dar și de Vasile Tomoiagă, singurul maramureșean vicecampion olimpic și multiplu campion mondia la canotaj născut la Vișeu de Sus și stabilit în Franța din 1991. și mulți alți binefăcători. În cadrul întrunirii, au fost rememorate cele mai importante momente ale proiectului, precum identificarea lipsurilor familiei Bența, alegerea unei locuințe adecvată unei familii numeroase și situată cât mai aproape de scoală, negocierea si achiziționarea acesteia. Dar cel mai emoționant moment a fost, de departe, drumul spre noua casă a familiei Bența – ”Casa Bucuriei – Sfânta Macrina”, în pragul prăznuirii Nașterii Domnului. Acolo, cei opt copii au găsit o locuință primitoare, cu apă curentă și căldura în sobe, pregătită pentru ei prin grija maicii starețe și a maicilor de la mănăstirea Bârsana. Vasile Tomoiagă a creionat și o nouă direcție spre desăvârșirea acestui proiect, intitulată „Educație, Creație, Viitor”. Acesta a argumentat: ”Școala, educația m-au făcut să ajung campion mondial și ceea ce sunt. Am trăit zece vieți într-o viață de om”. Autoritățile au subliniat că speră ca educația care ne luminează mintea și ne dezvoltă personalitatea îi va sprijini și pe cei opt copii din ”Casa Bucuriei”.

Dar sprijinul activ colectiv a fost ajutor de mare importanță. Familia a primit sprijin permanent din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Chiar PS Iustin i-a vizitat pe copilași pe mama lor. A onorat pe mama copiilor cu o distincție specială și i-a ținut în brațe pe cei mici.

Prezența Episcopului, mama eroină și copiii maramureșeni

Duminică 20 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a efectuat o vizită la „Casa bucuriei – Sfânta Mare Muceniță Macrina” din localitatea Bârsana, județul Maramureș. Preasfinția Sa a fost însoțit de preacuviosul părinte arhimandrit Casian Filip, vicar eparhial, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic eparhial și monahia Filofteia Oltean, stareța Mănăstirii Bârsana. Cu prilejul acestei vizite duhovnicești, Preasfințitul Părinte Iustin a conferit mamei-eroine, care a dat naștere celor opt copii Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” și o sumă importantă de bani, iar pruncilor le-a dăruit cărți de rugăciuni și dulciuri. „Casa bucuriei – Sfânta Muceniță Macrina” din localitatea Bârsana se înscrie în Proiectul Eparhial „Construiește o casă, zidește suflete”, care a fost implementat de câțiva ani în Eparhia noastră, arată Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului. Iar acum ajungem la vara 2023. În 19 iulie este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Macrina. Și ajungem în 2023. „Sfânta Cuvioasă Macrina – Ocrotitoarea „Casei Bucuriei”. La sfârșitul anului 2019, „Casa bucuriei” din localitatea Bârsana, pusă sub ocrotirea spirituală a Sfintei Mucenițe Macrina, a fost ridicată în cadrul Proiectului Eparhial „Construiește o casă, zidește suflete!”, sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Iustin și în urma unei mobilizări exemplare a Sectorului social-filantropic și misionar coordonat la vremea respectivă de părintele arhimandrit Casian Filip, pentru achiziționarea și amenajarea unei locuințe corespunzătoare pentru cei opt copii dimpreună cu mama lor. Casa a fost construită de comunitatea din Bârsana prin intermediul autorităților locale, împreună Mănăstirea Bârsana, Parohia Ortodoxă Bârsana și Sectorul social-filantropic și misionar din cadrul Episcopiei”, arată oficialii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu