Share
DSU avertizează asupra unui fake news care anunță prezența deasupra României a unui nor toxic

DSU avertizează asupra unui fake news care anunță prezența deasupra României a unui nor toxic

DSU avertizează asupra unui fake news răspândit pe WhatsApp, care anunță prezența deasupra României, arată autoritățile, a unui nor toxic cu sulf, plumb și alte metale grele.

Ministerul Mediului și ANM spun că nu există pericolul unui nor toxic în România în următoarele două zile. „Nu au fost și nici nu vor fi înregistrate depășiri ale concentrației de monoxid de carbon în aer”, este anunţul oficial.

„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților. Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!”, este mesajul postat de DSU pe Facebook.„În momentul de față nu există niciun risc ca un nor de fum toxic să se deplaseze dinspre Ucraina spre România. Situația se poate schimba, suntem în contact permanent cu domnul Arafat, cu ISU, pentru a putea face avertizările în timp util. Azi dimineață, inclusiv în zona Constanța, s-a constatat că mișcările de mase de aer nu favorizează deplasarea niciunui nor de fum dinspre Ucraina spre România”, arată și Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna. Un anunț explicativ a publicat și Administrația Națională de Meteorologie, instituția care știe cel mai bine care este situația din acest punct de vedere în țara noastră, în ceea ce privește circulația fronturilor atmosferice. Așadar iată explicațiile instituției avizate!

„În cursul zilei de azi (22 martie) și mâine (23 martie) în estul și în sud-estul României, circulația aerului se va face din sector predominant nordic și nord-estic. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în prima zi a intervalului în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70…80 km/h. În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale. Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Datele privind evoluția Indicelui European al Calității Aerului (22 martie 2022, ora 10 UTC) bazate pe observații indică faptul că pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de particule în suspensie (PM10) nu vor avea valori ridicate”, arată repezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

Iată și o reacție din partea Ministerului Mediului, care coagulează informații de la Administrația Națională de Meteorologie și Agenția Națională de Protecție a Mediului. O redăm aici pe aceasta!

„Astăzi, în intervalul 08:00 – 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, care ar putea atinge, la rafală, peste 65 km/h și chiar 80 km/h, în zonele montane. În acest context, în Municipiul București și în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, care a fost antrenat de rafalele de vânt, determinând creșteri ale valorilor înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului. Specialiștii #APM București estimează că valoarea limită pentru media zilnică la indicatorul PM10 – 50 mg/mc ar putea fi depășită în cursul zilei de astăzi la unele dintre cele 9 stații de monitorizare. Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României. De asemenea, respingem ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de #ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiile #RNMCA, în special de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiții de vânt puternic și pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile și drumurile, al felului în care sunt protejate șantierele de construcții, precum și al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetație, în special în apropierea aglomerărilor urbane. Deși astfel de fenomene sunt rare, autoritățile publice locale trebuie sa acorde o atenție sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce privește salubrizarea eficientă și gestionarea suprafețelor verzi. Facem apel la toți cetățenii României să se informeze numai din surse oficiale și să evite să distribuie conținut alarmist, care poate genera dezinformare”, mai arată reprezentanții Ministerului Mediului.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu