Share
Angajații din asistență socială cer deblocarea posturilor vacante

Angajații din asistență socială cer deblocarea posturilor vacante

Angajații din domeniul asistenței sociale și protecției copilului cer insistent, atât premierului Marcel Ciolacu, cât și Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, deblocarea urgentă a posturilor în acest sector de activitate.

Deficitul de personal este de 40%, iar această situație nu mai poate continua.

Federația Națională Sindicală din Asistența Socială și Protecția Copilului „PRO ASIST” anunță, print-un comunicat dat publicității miercuri, 10 ianuarie 2024, că solicitarea privind deblocarea angajărilor în acest sector de activitate este „un ultim demers” premergător strângerii de semnături pentru greva generală.

Mircea Ciocan, Președintele „Sanitas” – Filiala Maramureș declară: „Atât în sănătate, cât și în asistența socială avem o penurie mare de cadre datorită blocărilor succesive ale angajaților. Acest lucru s-a întâmplat în 2022, abia în iunie 2023 s-au deblocat angajările, după care din noiembrie s-au blocat din nou. Noi știm că ciclul de etape de parcurs în vederea organizării unui concurs și a ocupării posturilor, durează undeva până la trei luni. Deci, această fereastră, cât a fost permisă angajarea în sistem, nu a permis ocuparea posturilor in totalitate. Așadar, vorbim la nivel național de o lipsă de cadre, undeva la 30.000 în sănătate și undeva la 15.000 în sistemul de asistență socială.

Federația „Sanitas” a atras atenția în continuu, atât la Ministerul Sănătății, cât și la Ministerul Muncii.
Lucrurile par încet, încet să se miște în sensul că, probabil în cursul zilei de astăzi va fi aprobat un Memorandum la nivelul Guvernului,cu o cifră mică pentru inceput, cu circa 4.000 de posturi pentru sănătate și asistență socială, din care 830 vor fi în asistența socială. Știm că ai noștri colegi lucrează unul pentru două persoane, singuri în tură, ori această situație nu mai poate fi tolerată.

Federația „Sanitas” a început strângerea de semnături pentru declanșarea unui conflict colectiv de muncă la nivelul sistemului de sănătate și la nivelul sectorului de asistență socială.

Aceasta nu e singura revendicare din sistem. O revendicare a noastră de la care nu putem să ne abatem este creșterea salarială cu cel puțin 20%. 1 ianuarie 2024 trebuia să însemne punerea în aplicare a noii legi a salarizării, ceea ce însemnă o redresare a grilelor de salarizare, un motiv de înlăturare a discrepanțelor și a discriminărilor salariale care s-au produs de-a lungul a cinci ani în care s-au aplicat etapizat și s-a mers cu o Ordonanță de urgență care a tot blocat creșterile salariale, și pe de altă parte, inflația care a avut loc în acești ani nu mai poate permite salarizarea la nivelul actual.
Suntem hotărâți să mergem până la capăt iar gruvernanții trebuie să înțeleagă că atât sectorul de sănătate, cât și cel de asistență socială sunt o prioritate națională.”

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu